Morots- och tomatsoppa med ingefära

Inte bara torsdag är soppadag. Även en måndga som den gråkalla är det gott med en varm guldgul soppa med mycket smak. Eftersom det är ”meatfree monday” är den vegetarisk.

Det här behövs till 4 portioner: 3 stora morötter, 1 burk (400 g) krossade tomater, 1 stor gul lök, 3 vitlöksklyftor, 2-3 cm hel färsk  ingefära, 2 msk olivolja, 1 ½ msk veg. fond ellet 1 ”puck” buljonggelé, salt, peppar, persilje- eller basilikablad, tofu

  • Gör så här: Skala morötterna. Skär i tunna slantar. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala ingefäran och finriv den.
  • Hetta upp oljan i en kastrull som rymmer soppan.
  • Fräs morötter, lök, vitlök, ingefäran några minuter utan att den tar färg. Häll på de krossade tomaterna, fond och lite vatten.
  • Koka under lock tills morötterna är riktigt mjuka. Kör till mos i matberedare eller använd mixerstav.
  • Späd med kokande vatten till lagom soppkonsistens.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Garnera med blad av persilja eller basilika samt strimlor av tofu.
  • Servera med rostade skivor av bondbrön med vitlök, olivolja och lite salt

Ps. Lite mer jobb blir det om du mixar en burk vita bönor, smaksätter med persiljan eller basilikan, vitlök, olivolja, pressad citron, salt och klickar purén i soppan. Då utesluter du förstås tofun.

Etiketter: , ,

2 svar to “Morots- och tomatsoppa med ingefära”

  1. Maria Says:

    Inte så himla ”meat free” eller vegetarisk om den innehåller kyckling. 😉 Men verkar god, ska testa den, med veg.buljong.

  2. lottabrinck Says:

    Förlåt, förlåt – det ska givetvis vara vegetarisk buljong! Kycklingfond- trodde jag ändrat detta i receptet- har jag använt vid ett tidigare tillfälle, när de veg. buljongerna inte var så bra…

    Tack för påpekandet!

Lämna en kommentar