Fixa fredagsmys med tomt kylskåp

Sitter i stugan vid Fäbodtjärn, snön har vräkt ner hela dagen och den slingrande skogsvägen hit är inte plogad…Under ett decimetertjock lager nysnö ligger isen glashal. Kylskåpet är i det närmaste tomt; inga ägg, 25 smör, inget kött och ingen fisk eller mozzarella, inga färska grönsaker utom trist gurka…Vad göra!

Hittar ett paket tortellini med ost (den torkade sorten). Får väl låta pastan simma i en riktigt god sås på trattkantareller, lök, créme fraiche, parmesanost och krossade tomater. Smaksatt med trädgårdens egna örter i form av persilja och basilika. Länge leve frysen.

Det här behövs till 2-3 portioner: 1 á 250 g tortellini formaggi, 2 ½ dl torkade trattkantareller, 1 gul lök, 1-2 vitlöksklyftor, 1-2 dl olivolja, 2 dl krossade tomater eller 4 msk tomatpuré, 1 dl créme fraiche, 2 msk vardera av hackad persilja (fryst) och basilika, ½ dl färskriven parmesanost, salt, svartpeppar

  • Gör så här: Lägg svampen i blöt, vattnet ska precis täcka. Låt stå och dra i minst 30 minuter.
  • Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök lätt.
  • Häll i svampen med vattnet. Koka upp och låt mesta vattnet koka in. Tillsätt tomaterna och låt puttra under lock medan tortellinin kokar i separat kastrull.
  • Klicka créme fraiche i såsen och rör ner persilja, basilika. Låt bli riktigt varmt.  
  • Smaka av med riven ost, salt och peppar. En liten skvätt portvin är inte fel i såsen. 
  • Häll den varma såsen över den kokta, avrunna pastan.

Vad servera som sallad? Även nu blir uttömning av de sista resurserna. Jag bottnar  en flat skål med 2 dl kokta kikärter, tillsätter 1 dl gurka i små bitar + 1 hackat rött äpple. River över skalet av ½ ekocitron och pressar dessutom över saften. Strö över en liten hackad rödlök samt 1vitlöksklyfta och doftar över en anings salt. Innan det är dags att servera denna sallad blandar jag också ner fryst hcakd persilja och basilika. 

Vad dricka till? Det blir utmärkta boxen: Riscal 1860, tempranillo från Marques de Riscal. Ett lätt, fruktigt vin men med karaktär från Castilla (Kastillien) och  Leon som fungerar mycket bra till pasta, svamp och ost tycker jag.

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: