Eko kan föda världen

I denna mörka hårda tid med brutala maktövergrepp i Libyen, Bahrain, jordbävning och kärnkraftskatastrof i Japan måste jag bara dela med mig av detta hoppfulla meddelande från Krav och FN:

Ekologisk produktion av mat kan försörja världen. I denna nyligen publicerade FN rapport visas hur 57 olika ekologisk projekt i tredje världen ökat sin avkastning med 80 %. Och det utan dyra insatsvaror och utan att lämna förrödda jordar bakom sig. Utan tvärtom det ekologiska jordbruket gör jordarna mer motsåndskraftiga i länder med svåra väderförhållanden.  Inom 10 år kan ekologisk odling fördubbla matproduktionen.

Jag bara undrar: Denna rapport kom den 8 mars. Har någon läst något om detta i våra dagstidningar? Nu när den är omskriven i the Guardin kanske den hamnar också i Svenska medier.

I rapporten finns härliga exempel på kreativiteten och kunskaperna hos bönderna. Exempel på hur man förenar ny och gammal kunskap.  Hur man jobbar med naturen och inte mot den.

Ekologisk odling är förstås inte bara något för tredje världen utan även något för oss. Så hallå regeringen låt också statsningen ”Matlandet Sverige” innebära ett lyft för svensk ekoodling. Vi är många som vill ha mer eko på våra tallrikar!

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: