Risotto med grön sparris

I mitt kök är ris en ovanlig ingrediens, numera. Ris tillhör de verkliga klimatförstörarna eftersom det vid risodling bildas väldigt mycket metangas som är en växthusgas 24 ggr kraftigare än Co2. Ris blir det bara när det är fest och bara som huvudingrediens och inte enbart som tillbehör. Ris tillhör inte vardagsmaten. 

Men lite då och då kan jag inte avhålla mig från ris och till mitt försvar; kött, men inte kyckling, belastar mer. Ris odlad i Europa och framförallt om den är ekologisk odlad är minst belastande, näst bergsris som jag tyvärr inte hittat i Sverige. Hör av dig om du vet var det fins att köpa. Ekologiskt odlad är klimatsmart framförallt för att då har inte konstgödsel används. Konstgödsel bidrar till utsläpp av lustgaser (ca 90 ggr kraftigare än Co2), förutom att det kräver massor av energi vid tillverkning.

Nåväl i fredags åt vi en smäktande, len sparrisrisotto på spansk grön sparris serverad med en filé stekt svenskodlad rödning…Mat som inte går av för hackor och som vi till fullo njöt av.

Det här behövs till 4 portioner: 4 dl ekologisk avorioris, 400 g grön färsk sparris, 1 mindre purjolök, 2-3 klyftor färsk vitlök, 2-3 dl torrt vitt vin, 1 ”puck” (= 1 tärning) buljonggelé, 1 dl grädde, salt, peppar, 1½-2 msk rivet skal av 1 ekologisk citron

 •  Börja med att koka en buljong av blast av purjo – spar 1 dm vit stjälk till själva risotton – de hårda ändarna på sparrisen, vitt vin + drygt 12 dl vatten.
 • Det räcker med att koka i ca 10 minuter, innan du börjar med själva risotton. Låt buljongen fortsätta att koka medan du gör otton.
 • Skölj riset noga och låt rinna av.
 • Strimla 1 dm purjolök fint och skiva vitlöken.
 • Skär sparrisen i ca 2 cm stora bitar. Själva knopparna kan vara lite större.
 • Hetta upp oljan i en traktörpanna och tillsätt riset när oljan är riktigt varm. Fräs tills riset börjar bli ”glasigt”. Rör hela tiden.
 • Tillsätt purjo och vitlök, fortsätt att röra medan du fräser i ytterligare några minuter.
 • Sänk värmen till medeltemp. Häll på ca 1½- 2 dl buljong och låt koka in. Späd med mer buljong allteftersom.
 • Ta upp blast och sparrisbitar efter att risotton puttrat i 12-13 minuter och lägg istället i de 2 cm stora sparissstjälkarna i buljongen – spar de späda knopparna. 
 • Fortsätt att späda med buljongen och blanda också ner sparrisbitarna efter ett par minuter.
 • När riskornen börjar bli mjuka, låter du sparrisknopparna mjukna i det som är kvar av den kokande buljongen – späd med mer vatten/vin om det behövs.
 • När riset är i det närmaste mjukt – en hård kärna bör finnas kvar – vänd ner sparrisknopparna, resten av buljong i själva risotton. Låt bara ”koka” upp.
 • Drag från värmen och rör i grädde. Smaka av med salt och svarteppar. Strö över citronraspet. Låt vila i några minuter.
 • Njut risotton som ensamrätt och avsluta  med enbart en god sallad eller servera risotton med snabbt stekta rödingfiléer (med skinnet kvar) som fått extra smak av rosmarin och pressad citron, förutom salt och peppar förstås.    
Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: