Kyckling och bönor i het sås – fredagsmysmat

Här kommer en snabb, billig men mycket lukullisk gryta som du kan bjuda på nu när det är fredag. Grytan räcker till 5-6 portioner om du serverar nudlar eller pasta till.

Kycklinglårfiléer är billigare än ”vanliga” kycklingfiléer men smakar mer. Kyckling är förövrigt ett bättre klimatval än andra köttslag, menar många klimatforskare. Att dryga ut med bönor är alltid  smart klimatmässigt, det är alla överens om! 

Det här behövs för 5-6 portioner: 1 paket lårfiléer (350 g), 1 (mellanstor) purjolök, 1 msk raps- eller olivolja, 1 förpackning(350-400 g) kokta röda kidneybönor eller andra favvobönor, 1-1½ dl Ajvar relish (het), 1-1½ dl kokosmjölk, salt, peppar

  • Gör så här: Torka av kycklingen med hushållspapper. Skär kycklingen i ganska tunna strimlor.
  • Skär ett snitt längs med purjolöken. Skölj mellan bladen på purjolöken. Här gömmer sig ofta jord och sand. Strimla.
  • Hetta upp traktörpannan med olja. Fräs kycklingen och purjolöken tills de båda fått fin färg.
  • Lägg i bönorna (utan spad). Klicka i ajvar. Häll i kokosmjölk. Rör om. Känns det för tjockt? Späd med ½ – 1 dl vatten eller mer kokosmjölk.
  • Koka upp och låt koka några minuter.
  • Smaka av med salt och peppar.

Ps. När jag lät en grupp åttor på Husbyskolan, Nordvästra Stockholm, laga denna rätt; ville de ha mer styrka och spetsade med curry! 

Vintips: Jag brukar rekommendera ett havtorrt vitt vin till het mat men även ett fruktigt, lite lättare rött smakar gott till. Eller varför inte öl, av lagertyp?

Etiketter: , , , , , ,

4 svar to “Kyckling och bönor i het sås – fredagsmysmat”

  1. Helena Ljunggren Says:

    Det låter riktigt gott!

  2. lottabrinck Says:

    Hoppas du gillar det! Enkelt och snabbt är det som sagt var.

  3. Anja Says:

    Borde det inte vara gott med någon typ av fisk istället för kyckling också?

  4. lottabrinck Says:

    Absolut, fisk eller skaldjur är ett bra alternativ till kött eller quorn om man gillar det.
    Använder man fisk är det nog bäst att lägga i strimlor/bitar av fisken efter att man tillsatt ajvar och kokosmjölk. Fisken behöver ju så kort koktid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: