Potatissallad med fetaost och rödlök

Min absolut bästa potatissallad! Det är säkert 20-25 år sedan jag första gången publicerade den i Tidningen Vi men vi har fortfarande inte tröttnat på den. Salladen finns också i min kokbok: ”Det vegetariska köket”, Norstedts/Prisma.

Få livsmedel är så klimatsmarta och miljövänliga som svenskodlad (för oss i Sverige) ekopotatis. Kort transport, behöver varken energikrävande konstgödsel eller läskiga bekämpningsmedel, lätta att lagra och energisnåla att tillaga. Se fler synpunkter ovan.

Visst är den här typen av potatissallad med dressing istället för gräddfil/majonäsklet allra läckrast när det görs på färskpotatis men med en god vinterpotatis får salladen en mer intensiv och bredare potatissmak.

Viktigt att tänka;  visserligen har potatis ett högre GI än t.ex. pasta men eftersom kolhydratmängden är mindre per portion så blir GL – den glykemiska belastningen lägre. En annan fördel med kokt potatis är att det är det livsmedel som har högst mättnadsindex dvs. man håller sig mätt längst mer kcal.

Det här behövs till 4 port: 800 g – 1 kg potatis, 200 g fetaost, 1 stor eller 2 små rödlök, 1 knippa persilja eller 1 påse ruccola, 1 dl svarta oliver. Dressing: 2-3 msk olivolja, 1 buljongtärning eller 1 puck buljonggelé, 1 dl kokande vatten, 2 msk pressad citron, 2 tsk oregano, 1 pressad vitlöksklyfta, salt, svartpeppar

  • Gör så här: Skölj potatisen. Koka den med skalet på.
  • Blanda dressingen: Lös upp buljongen i olivolja och kokande vatten. Blanda med pressad citron, oregano och pressad vitlök om du tycker om det.
  • Smaka av med salt och peppar. Dressingen ska vara riktigt smakrik!
  • Skala potatisen medan den fortfarande är varm. Skiva den direkt ned i en skål. Häll över dressing allt eftersom.
  • Skär osten i kuber.
  • Skala och strimla rödlöken. Skölj persiljan och grovhacka den.
  • Varva potatis med resten av ingredienserna i en skål eller på ett fat.

Tips: Smalare och proteinrikare blir salladen om du ersätter eller spetsar oliverna med ett par dl svarta bönor. Variera genom att byta några potatisar mot kokt morot, jordärtskocka eller persiljerot.

Veganvariant: Byt fårosten mot rökt tofu eller avokado samt valnötter.

Etiketter: , , , , , ,

3 svar to “Potatissallad med fetaost och rödlök”

  1. Rolf Persson Says:

    Festligt,gott och spännade variant. Rökt tofu visste jag inte att det fanns, (var köpa?) jag har endast hört om rökt Buffel Mozzarella.
    Måste testas.

    Rolf

  2. lottabrinck Says:

    Hallå
    Kung Markatta har en rökt tofu men också marinerad och naturell. Deras produkter brukar finnas på större, välsorterade livsmedelsbutiker.
    Antingen gillar man tofu eller så gör man det inte. Men den rökta har i allafall en mer distinkt smak än vanlig naturell.
    Kolla här: http://www.kungmarkatta.se/product.asp?pid=202

  3. Rolf Persson Says:

    Den länken tackar jag för.

    Rolf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: