Länge leve ekopotatisen

Ser att Hushållningssällskapet och Potatisakademien ska dela ut sitt årliga potatispris till Kerstin Olsson. Bra att de uppmärksammare  någon som kämpar för fler och bättre sorter. Det behövs framförallt sorter som är anpassade till ekologisk odling! När får vi se en biodynamiker eller Kravodlare mottaga priset? 

Har så svårt att äta vanlig giftodlad potatis. Inte nog med att den vanliga besprutas i snitt en gång i veckan under odlingssäsongen. Potais är den svenska gröda som kräver mest bekämpningsmedel. Om inte borde detta vara ett arbetsmiljöproblem för potatisodlarna.  Den ekologiska är mycket godare. Framförallt så här i slutet av säsongen ser men den stora kvalitetskillnaden.

Låt dig inte luras av lokal potatis som säljs med orden: Närodlad och naturgödslad. Den är besprutad lika mycket som all annan ”giftpotatis”.

Så tycker du inte att du har råd med ekologisk mat generellt – Satsa på ekopotatis om du vill göra en insats för miljön. I ett ekologisk växtodlingsystem är potatisen oumbärlig. Du främjar med andra ord även annan ekologisk odling bara genom att välja ekopotatis.

En riktigt läcker potatissallad ser du här nedan.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Länge leve ekopotatisen”

 1. Rolf Persson Says:

  Så bäst vore ju att alla odlade sina egna pot. och andra grönsaker i stället för att ha stora fina Engelska Gräsmattor runt sina kåkar som man sedan klipper med sin stora nya midjestyrda 4-hjulsdrivna gräsklippare el varför inte en sjävlgående som parkerar sej själv och laddar sig själv. Bättre vore att köpa en jordfräs och……………….Ja du fattar vad jag menar.
  En del av dessa goa pågar har jag sett på gymmet (hårdkör sina muskler) lyssnades på sin nya i-pod G4 dunkadunka . Ok OT
  Men visst är det en go tanke du har att odla Ekologiskt men bara om den kommer från närområdet. Annars förfelas ju grundtanken.

 2. lottabrinck Says:

  Odlar egna grönsaker gör numera alla kockar och krogar som vill höra till de bästa!
  På den nyligen begågna Whitegalan berättade nästan alla vinnande restauranger om hur de numera skördade och använde sina gena råvaror. Ursprunget och en historia bakom råvaran är det som gäller idag.

  Jag är lite skeptiskt till ”närodlingsvurmen”. Allt närodlat är inte alltid mest klimatsmart. Transporterna står trots allt för en mindre del av energianvändningen när det gäller produktionen av livsmedel…Det gäller framförallt köttproduktion men även också grönsaksodling.
  Så hellre sandjordspotatis från Norrland än mulljordsodlad potatis från Skåne även om man bor i Malmö! Och framförallt hellre spanska tomater på vintern än svenska växthusodlade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: