Kvinnors odlade besegrar svälten – 8 mars

Idag vill jag fira 8 mars – internationella kvinnodagen genom att uppmärksamma alla kvinnliga jordbrukare i tredje världen. Ökad kvinnomakt över åkerjorden är bästa sättet att besegra världssvälten enligt World Foodprogram, Fns matprogram.  Jämlikhet ökar avkastningen i jordbruket.

Det är inte GMO grödor (där utsädet ägs av multisar), konstgödsel, , kemiska bekämpningsmedel och dyra maskiner som är lösningen på världssvälten. Åkermarken och skördarna räcker till att föda oss alla, åtminstone om vi minskar på köttportionerna i väst. Utrustas kvinnor med kunskap, ändamålsenligt teknik och framförallt makten över vad som ska odlas och vem som ska få disponera skörden vore svälten ett minne blott…

Hur konstigt det än låter i våra öron så är ofta mindre arealer mer produktiva per kvadratmeter än stora plantager och rancher. Och framförallt ger de mindre odlingslotterna i första hand mat och inte enbart avsalugrödor i form av kaffe, kakao, soja, majs, vete och andra grödor som inte hamnar i bondens (läs kvinnornas) gryta. Utan som blir djurmat eller lyx i växt.

Sluta inte att köpa importvaror men välj Fair trade! Då kan du vara säker på att en stor del av vinsten går till odlarna och deras familjer. Och det finns massor av Fair Trade varor. Den begränsade faktorn är faktiskt vare sig antal varor eller certifierade odlare utan efterfrågan. Vi köper för lite Fair Trade.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: