Matkasse -ny tjänst i hela landet

Visst har de funnits där, hemkörda matkassar, även till hushåll i mindre orter. Ofta lokala leverantörer men nu har en av de största Linas matkasse gått norr om Dalälven och finns på  24 nya orter.

Intressant att trenden sprider sig och att hjälp med handling är så populärt, i hela Sverige. För att behålla sina kunder ska nu även stora ICA börja med matkasar hem till dörren eller hopplockade i butiken för avhämtning…

Hur blir det om Linas matkasse etablerar sig på en ort, försvinner inte de lokala butikerna då? Blir det inte frågan om ett evigt körande av varor fram och tillbaka och stora C02 utsläpp? Ur miljösynpunkt kan hemleverade matkassar vara bra. Värre är det väl för den lokala handeln. Linas tar varor från lokala grossister och butiker, när de har tillräckligt stort kundunderlag på orten. Om inte skickas kassarna från en närliggande ort.

Innan man dömmer Linas och andra matkasseföretag som butiksdödare ska man kanske rannsaka sig själv. Hur lätt är det inte att storhandla på stora matdraken i centrum och sedan bara komplettera med mjölk i närbutiken…Mjölk överlever ingen på.

De värsta för stora och små butiker är nog att risken för (onödiga) spontanköp minskar när vi får färdiga matkassar till dörren.

Man brukar säga tillfället gör tjuven. Jag skulle vilja säga: Hunger och stress gör skräpmatskund. Ju färre gånger du handlar desto färre onödiga varor hamnar i kundkorgen.

Fast det som skrämmer mig lite med matkassarna är att det oftast är frågan om  nya rätter. Tvånget på ständigt nya recept urholkar det rationella matlagande. Allt som man gör första gången går långsammare och vem behöver en ny rätt för var måltid?

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Matkasse -ny tjänst i hela landet”

 1. Ludvig Says:

  Hej!

  Vi är en grupp studenter på Handelshögskolan i Stockholm som gör en undersökning om de olika matkassetjänster som finns i Sverige. (ex Linas matkasse, Middagsfrid och Tastelines matkasse).

  Vi skulle vara väldigt tacksamma om ni tog er 3min och svarade på vår enkät om vad ni tycker om en sådan tjänst. Som tack är ni med i utlottningen om en matkasse för en vecka. https://hhs.qualtrics.com/SE/?SID=SV_9ZY4pb06z5vMssc

  Tacksamt om ni sprider länken vidare.

  (PS. Hoppas ni tycker att det är ok att vi postar om vår undersökning. Mvh Ludvig)

  • lottabrinck Says:

   Helt okey för mig. Jag gillar forskning!
   Vore jättetacksam om ni hör av er när ni gjort er undersökning…Kanske kan jag skriva om den inte bra här på bloggen utan också i någon av de tidningar där jag medverkar.
   Glad Påsk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: