Inte så mycket läsk, trots allt

Härligt med lite bråk om siffror, om läsksiffror. Nu ger sig Sveriges Bryggerier in i debatt med Livsmedelsverket om vår läskkonsumention. Visst har läskkonsumentionen ökat sedan 60-talet, men inte fyrdubblats som SLV säger. Utan bara fördubblats menar Bryggerierna.

Vad är sanning? Vem har rätt? Med statistik kan man få fram nästan alla sanningar man vill…Eller vad sägs om det här:

Enligt Bryggerierna dricker vi ”bara” 51,3 liter läsk om året (2007)!!! Men då har Bryggerierna räknat bort de 16,2 liter med lightläsk dvs som innehåller konstgjorda sötningsmedel. Varför det? Lightläsk ger visserligen inget socker=kcal men de tycks (menar många fetmaforskare) trots detta öka suget efter socker och mer mat lika mycket som sockersötad läsk. Med andra ord det är tveksamt om lightläsk är mindre hälsovådlig än sockerläsk. 

I Livsmedelsverket siffra som säger att vi dricker hela 87.7 liter läsk om året ligger även vatten på flaska och smaksatt vatten. Och dessa ger visserligen varken socker eller kcal men de har med största sannolikhet nästan lika stor klimatpåverkan som läsk har! Och det var klimatpåverkan som SLV:s pressmeddelande ursprungligen handlade om och inte sockerkonsumention som Sveriges Bryggerier föredrar att diskutera…

Jag måste säga att jag tycker att det är ett svaghetstecken för svensk gastronomi att vi håller på att skvätta med en massa vatten på flaska oavsett om de är smaksatta eller inte. Vad är det för fel med kallt kranvatten och en skiva citron? Ja, om man inte bor i Östersund eller på andra ställen där taskiga avlopp har förorenat eller förorenar dricksvattnet.

Var klimatsmart, säj nej till vatten och läsk på flaska. Och samtidigt; hur kommer det sig att vi inte diskuterar öl på flaska/ burk eller vin på flaska? Varför är det bara barn och nykterister som ska dricka klimatsmart? Dubbelmoral eller? 

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: