Het skaldjursröra med ägg – fredagsmysmat

Koka ihop en het, kryddig tomatröra i största stekpannan. Låt bläckfiskringar koka med och pochera också några ägg direkt i röran. En näve nyskalade räkor, en bit gott bröd eller bulgur gör det hela till härlig fredagsmysmat.  

Försök få tag på färsk alt. fryst bläckfisk. De mindre är godast. Finns de inte; ta favoritskaldjur – kräftstjärtar, musslor, jättespindelkrabba, ja även bra crabsticks är okey. Välj bort jätteräkor – de är nästan alltid odlade under miljövidriga förhållanden. Lite större nordhavsräkor är minst lika bra.

Observera: Hur mycket röd thaicurry du ska peta ner beror på om du köper ”äkta” från orientalisk eller nöjer dig med en burk från din vanliga livsmedelsbutik. Den förra är mångdubbelt hetare…

Det här behövs till 4 portioner: 1 gul lök, 1 röd paprika, 2 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, ½-1½ tsk thai red curry, 400 g krossade tomater, 1 knapp dl finhackad koriander eller thaibasilika, ½ tsk socker, fisksås eller ½ tsk salt, ca 200 g bläckfisk, 4 ägg, ca 400 g stora oskalade räkor eller 130 g skalade,

  • Gör så här: Skala, finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finstrimla paprikan.
  • Hetta upp oljan i en stor traktörpanna/stekpanna. Klicka i curryn och låt fräsa några sekunder.
  • Blanda i lök, vitlök, paprika och låt fräsa tills de mjuknat utan att ta färg.
  • Häll på tomatkrosset, finhackad koriander eller thaibasilika, socker, fisksås eller salt. Låt koka några minuter. 
  • Lägg i bläckfisken (rensad, skölj och skuren i ringar) och låt den koka med i fem minuter.
  • Vänd ner de skalade räkorna. Smaka av med salt och peppar.
  • Knäck ett ägg i taget i en kaffekopp och låt rinna ner i den sjudande tomatröran. När vitan stelnat är det klart. 
  • Servera med gott bröd och ett glas. Ja, vad passar bäst? Har du gjort grytan het; föreslår jag fruktig och halvsöt Riesling. Med mindre hetta funkar det också med ett fruktigt och mjukt rött vin.     

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: