Gott godis för klimatkramare

För några år sedan gjorde jag för DN reportage hos Annica Eriksson Jansson på Gästis i Grangärde.

Då bjöd hon på sina fruktbollar med aprikoser, banan och havregryn. Supergott och nyttigt, klimatsnålt och miljövänligt.  ( Tillskillnad mot skumgodis som kräver lika mycket energi som en fläskkotlett). Vad mer kan man begära. Jag brukar rulla bollarna i smält mörk choklad…Då blir smaken mer ”vuxen”.

Det här behövs till 12 stora fruktbollar: 18 torkade aprikoser, helst kravmärkta, 1 stor banan, 3 dl havregryn, mandelspån, (100 g mörk blockchoklad med minst 70 % kakao)

  • Gör så här: Lägg aprikoserna i lite vatten, men inte för mycket. De ska bara bli mjuka. Låt dem svälla i någon timme. Rör om någon gång under tiden.
  • Grovhacka aprikoserna och mixa dem sedan med banan och havregryn till en grovkornig smet.
  • Rulla smeten till bollar.Rulla i mandelspån. Ställ kallt en stund.
  • Med choklad: Bryt sönder blockchokladen och lägg i en skål. Smält antingen i mikron eller ovanpå en kastrull med kokande vatten.
  • Rulla bollarna i smält choklad och lägg i småbrödsformar. Låt stelna.
Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: