Potatis- och spenatcurry

För 14-15 år sedan gjorde jag en matbok för Naturvårds-, Konsument- och Livsmedelsverket som heter ”Mat med känsla för miljö”. Det var frågan om säsongsanpassad, miljövänlig och energisnål mat och matlagning. Mycket teori och en hel del recept. Matboken var långt före sin tid. Vi pratade visserligen inte om klimatsnålmat utan om energisnålmat och matlagning…Boken sålde mycket bra men föll i glömska några ord på 00-talet. Nu äger Livsmedelsverket boken och vill inte uppdatera den. Det behöver den men många slutsatser och insikter gäller fortfarande och är väl värda att sprida. Så jag kommer att lägga ut och ett annat recept här. Håll till godo

Här kommer en curry med potatis som huvudråvara. Rå potatis är alltid någorlunda närodlad och alltid i säsong. Välj ekologisk odlad – betänk att den konventionellt odlade sprutas i snitt 1 gång i veckan under odlingsäsong. Kanske inget problem för oss som äter den men bonden som sprutar och grundvattnet runt hans åkrar mår definitvit inte bra av gifterna.

Blanda din egen currykrydda så får du inte bara styrka och beska av bockhornsklöver utan en hel smaksymfoni av olika kryddor som är söta och mustiga, heta och fruktiga. Så här brukra jag göra: Blanda 2 tsk vardera av ingefära, gurkmeja, spiskummin, koriander och 1 tsk vardera av chili flakes, muskot, kanel samt ½ tsk av kardemumma, kryddpeppar, kryddnejlika och ev. bockhornsklöver. Bäst är det med hela eller grovt stötta kryddor som du sedan stöter innan du använder dem. Det går även bra med färdiga och malda kryddor. Förvara mörkt i glasburk med tätslutande lock. 

Det här behövs till 4 portioner: 700-800 g potatis, 1 stor morot, 2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 3 msk olja, 1 tsk senapsfrön, 1 tsk spiskumminsfrön, 2-3 tsk mild curry (se ovan), 250 g fryst eller färsk spenat (mangold), vatten, salt, 1-2 dl tjock yoghurt eller kokosmjölk

  • Gör så här: Skala potatisen, moroten och skär i små kuber. Skala och grovhacka löken. Skala och fnstrimla vitlöken. 
  • Hetta upp oljan i en stekgryta. Lägg i senapsfrön och spiskummin. När de ”poppar” är det tillräckligt hetta att röra ner curryn.
  • Rör också ned potatis, morot, lök och vitlök. Fräs några minuter utan att potatisen och löken tar färg.
  • Tillsätt vatten så att der precis täcker. Lägg på lock och låt puttra i 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  • Hacka eller dela spenaten i grovbitar. Vänd ner i potatiscurryn.
  • Stäng av värmen efter någon minut och låt bara spenaten ”smälta ner” och bli varm.
  • Vänd ner yoghurt eller kokosmjölk och smaka av med salt.
  • Servera curryn med chapatibröd och chutney, raita eller finhackad sallad av något slag. Vanligt svenskt mjukt tunnbröd (helst av korn- eller råpgmjöl) kan faktiskt ersätta chapati.   

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Potatis- och spenatcurry”

  1. Lena Says:

    Bra recept på egen curry! Jag har ett oprövat recept på Tacokrydda liggande. Blir nästan alltid bättre att fixa eget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: