Skorpor med havrekli

Maten i studien nordiet (se nedan) var ganska traditionell men mycket populär och bland det mest omtyckta var faktiskt en speciell sorts havrekli skorpor. De bakades av ett bageri i Uppsala. Men något bra recept för hemmabruk fanns inte efter studiens slut. Så jag gjorde ett efter förlaga från bageriet och här kommer det (finns inte med i receptboiken ”hälsosam nordisk mat”). Det stämmer näringsmässigt med studiens skorpor. Receptet är redan publicerat i Land och Amelia Träning&Pepp.

Få livsmedel, om något, är så rika på fibren betaglukaner som har dokumenterad effekt på höga kolesterolvärden. Dessutom smakar havrekli jättegott, nästan lite nötaktig smakton.

Vill bara säga att innan du börjar; det är lite pyssligt och tar en hel del tid att baka skorpor.

Det här behövs till Ca 40 mindre skorpor: 5 dl havrekli, 5 dl vetemjöl (extra hög glutenhalt), 3 3/4 dl vatten, 3/4 dl rapsolja, 25 g (halvt) paket jäst, 2 msk socker, 1 tsk mineralsalt, ½ tsk hjorthornssalt 

  • Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olja, socker och salt.
  • Blanda hjorthornssaltet med havrekli och vetemjöl. Arbeta ner allt mjöl i degspadet.
  • Arbeta länge, 10 minuter, och kraftigt.
  • Jäs övertäckt i 20–30 minuter.
  • Dela degen i 20 runda bullar.
  • Låt jäsa på plåt, cirka, 40 minuter tills bullarna snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Grädda bullarna i cirka 10 minuter tills de fått gyllene färg.
  • Låt bullarna svalna något. Dela varje bulle med en gaffel i två halvor. Fördela bullhalvorna med snittytan upp på två plåtar.
  • Sänk värmen till 200 grader och låt en plåt i taget med bullar rostas lätt i 7-8 minuter.
  • Tag ut plåten och sänk värmen till 75–100 grader. Torka sedan skorporna, nu kan man ha två plåtar i taget, med ugnsluckan lite på glänt i 2 till 3 timmar.

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: