Den nya nordiska maten skyddar hjärtat

Ni har säkert  läst om den nya nordiska maten som liksom den traditionella medelhavsmaten skyddar hjärtat, sänker blodtrycket, stabiliserar blodsockret och ger förnyad kraft. Nyttig mat som gör att man inte blir hungrig mellan målen, sover bättre och blir allmänt pigg! Dunder kur kan man kanske också säga.

  • Grundstenarna är:
  • Bra fettkvalitet: Rapsolja, nötter och frön, feta fiskar som sill, makrill, lax och  magra mjölkprodukter. Minimalt med ost.
  • Fullkornprodukter i form av gryner, bröd, pasta men också baljväxter.
  • Små portioner av animaliskt protein i form av i första hand  kyckling, vilt,  ägg  och i andra hand nöt och fläsk.
  • Massor av färgrika rotfrukter, grönsaker, lök, frukter och bär fulla av vitaminer, antioxidanater och andra nyttigheter.
  • Fokus ligger på produkter som kan odlas, drivas upp, fiskas och jagas i Norden. Säsongsanpassat förstås. Billig mat som är lätt att få tag på!
  • Förövrigt; kosten i försöket fäljer Svenska och Nordamerikanska näringsrekommendationer.

Maten är väl provad av en försöksgrupp i Bollnäs (44 personer som åt maten i sex veckor). Under ledning av Viola Adamsson, Lantmännen och Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap på Uppsala Universitet. 

Låter det intressant? Beställ boken härifrån.

Vill du läsa hela studien? Så klickar du istället här. I den nya tidningen Amelia Träning&pepp liksom i Land, november 2010, skrev jag om undersökningen. Jag intervjuade två personer som fått ett nytt liv med den nya nordiska metn. Häftigt!

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: