Ladda med Vitamin-D – men kolla pillren

Ett tillskott av Vitamin-D så här års är vi många som behöver.  Är verkligen ingen förespråkare för piller och kosttillskott men lite för lite Vitamin-D är en vanlig åkomma i dagens svenska samhälle. Vi äter för lite Vitamin-D rik mat och vi är ute för korta och fel stunder under senvår, sommar och tidig höst för att helt fylla våra lager inför senvintern och tidiga våren. 

Såväl Finska som Usas ”Livsmedelseverk” har kommit med nya rekomendationer: I Finland menar man att alla barn och unga t.o.m. 18 år bör ta tillskott och i Usa, Kanada har man ökat de rekommenderade intagen så att de är betydligt  högre än de nya justerade  svenska!

Har inte koll på alla kosttillskott som finns på markanden men läser nu att Alpha plus kommer med nya piller, D3 2500 IE. Bra att det finns fler sorter att välja på men jag har några invändningar mot Alpha plus:

  • Varför ange mängden Vitamin D i IE när svenska rekommendationerna använder sig av mikrogram?
  • Räknar man om 1 mikrogram = 40 IE ser man att en tablett ger hela 62,5 mikrogram. Behöver vi verkligen så mycket? Rekomendationen om man använder sig av Usas högre är 10 mikrogram om dagen. Visserligen menar olika forskare att risken för överdosering inte är särskillt stor, åtminstone om du ligger under 100 mikrogram om dagen.

Bra däremot är förstås att man använder sig av D3, den animala formen, som är potentare än D2, den vegetabila och mindre effektiva. Skapligt pris också om varje tablett innehåller 62,5 mikrogram. Då behöver jag bara ta en tablett var tredje, fjärde dag för att få ett rejält tillskott.

Läs mer om Vitamin D här:

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: