Fransk löksoppa – fredagsmysmat

Är det tomt i pengapungen så här några dagar till lön? Har även fanatasin sinat? Koka en klassisk fransk löksoppa. Generade enkelt och otrendigt men läckert.

Det som behövs är förstår bra lök. Själv väljer jag förstås ekologisk och helst svensk. Brukar vara samma sak så här års. En god buljong är också viktigt och jag gillar Knorrs buljonggelé. Eftersom mitt sällskap inte är vegetarianer tar jag kycklingbuljongen men den vegetariska är också mycket god. Unna dig lite vitt vin eller möjligen någon matsked torr sherry i buljongen så förhöjs smaken rejält. Använd gärna ett recept från din kokboksfavorit, men minska mängden vatten + buljong, de flesta svenska sopprecept är för blaskiga och för buljongtärningssalta tycker jag…

Det här behövs till 4 portioner:  600 g (6 medelstora) lökar, 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas), 2-3 msk olivolja, 2 msk vetemjöl, 7 dl vatten, 1½ dl torrt vittvin, 1 ”puck” kycklingbuljong (= 1 tärning), 1 lagerblad, några svartpepparkorn, 1 tsk timjan. Servering/gratinering: 4 skivor ljust bondbröd (helst surdeg), 2 dl riven lagrad ost,( persilja + timjan)

  • Gör så här: Skala och finskiva löken och vitlöken.
  • Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs lök och vitlök tills de är guldgula och i de närmaste genomskinliga.
  • Strö över vetemjöl, rör om och späd med en mindre del av vattnet. Koka upp under omrörning.
  • Späd med resten av vattnet, vin, buljong och alla kryddor. Låt sjuda under lock till löken är riktigt mjuk.
  • Späd med mer vatten om du vill ha en flödigare soppa. Smaka av med salt och peppar.
  • För gratinering: Värm ugnen till 275 grader. Rosta brödskivorna. Fördela soppan i 4 portionsskålar (som tål ugn) och lägg på en skiva bröd + riven ost i varje. Gratinera snabbt i några minuter tills osten bubblar.
  • Alternativt: Servera det rostade brödet i tärningar och den rivna osten separat. Låt vara och en toppa sin egen tallrik.
  • Färsk persilja liksom lite färsk timjan strött över soppan är alltid trevligt, gott men inte nödvändigt.
  • Vad ska man dricka till? Eftersom det är fredag blir det ett lätt gott och rött vin hemma hos mig. Vitt vin tycker andra är godare men även öl, och förstås vatten, funkar.

Tips: Hur vet man att löken är bra? En bra och riktigt torkade lök är fast, torr rak igenom. Finns det lager som är mjuka eller t.o.m. ruttna har löken torkats för snabbt och hett! Tyvärr är detta mycket vanligt.

Vegantips: Vegetarisk buljong förstås och riven tofu + lite ringlad olivolja ovanpå brödet…

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: