Mer och mer eko från butik och bolag

Idag skriver Dn om hur vi köper mer och mer ekologiska varor trots bistert ekonomiklimat för många av oss. Tyvärr finns ingen länk till artikeln men vill de inte ha läsare får de väl skylla sig själva; och så upphetsande är inte artiklen att ni ska rusa iväg och köpa ett lösnummer.

Konsumentionen av ekologiskt och kravmärkt har ökat med 11 % det senaste året och utgör idag 4-5 % av dagligvaruhandelns omsättning. Inte illa. Dessutom kommer utbudet av ekologiska råvaror att öka eftersom alltfler djur står i karens skriver KRAV dvs. vanliga konventionella gårdar väntar på att efter en övergångsperiod bli kravcertificerade.

Som konsument och uppfostrad till att prioritera priset när det gäller mat är det lätt att tycka att kravmaten är för dyr. Och dyrare är den. Varför? Uppfödningen av djuren sker mer på deras villkor – längre och obligatorisk utevistelese för alla djur, bättre bete och mindre kravfoder. Ekologiskt och GMO fritt foder, längre karens vad gäller antibiotika och inget konstgödsel är några faktorer som gör odlingen och uppfödningen kostsammare. 

Dessutom lägger alla företag på en avgift på det ekologiska för att transporter och produktion ska kunna särskiljas. Det är kanske rimligt. Men om det ekologiska står låt oss säga för 25 % (vilket ekomjölk gör i många butiker) varför ska då det ekolgiska stå för hela merkostnaden? Och hur blir den dag då det ekologiska är större; får då det konventionella stå för särbehandlingenskostnaden? Varför ska detta just drabba det ekologiska sortimentet? Inte betalar väl de mindre märkena av låt oss säja senap en straffavgift för att de är små?

Hur kommer det sig att ekovin inte är dyrare, eller mycket lite, än konventionellt odlat? Vet ni förresten av ekovin ökningen ligger på hela 41 %!!

För den som ryggar inför det högre priset på eko kommer här några övertalningstips:

 • Tänk på att drygt 40 % av matkostnaden idag kommer från från sådant vi stoppar i munnen som inte är mat: dvs läsk, chips, snacks, konditorivaror, glass, godis.
 • Statsa på mjölk och mjölkprodukter där priskillanden inte är så stor.
 • Byt från giftpotatis till ekopotatis. Potatis är den i särklass mest besprutade råvaran inom svenskt jordbruk. Dessutom klarar kravpotatisen lagringen mycket bättre.
 • Välj kravmärkt griskött. Den största skillnaden i smak finns här och den kravmärkta grisen har det så oerhört mycket bättre än den vanliga svenska grisen.
 • Morötter, lök, kål, persiljerot, broccoli och andra billiga basgrönsaker som är ekoodlade är ändå mycket billigare än t.ex. bleksiktiga tomater (så här års), påsar med  babyspenat och annat pyntgrönt (kolla kilopriset!), sparris, gurka (bara vatten).
 • Portionspriset på en tallrik ekopasta skiljer sig inte mycket från en tallrik vanlig pasta. Det är såsen som belastar pengapungen här.
 • Kaffe, te, kakao. Helst ska det förstås också vara fair trade. Finns det något enda skäl till att min lyxkonsumention, i meningen att den inte är nödvändig, ska utsätta arbetare,  bönder och deras barn för livsfarliga kemikalier? Dessutom bedrivs den vanliga giftodlingen som monokultur och förstör framtida odlingsmöjligheter.
 • Får du ont i huvudet av vissa viner. Prova ekovin som innehåller mindre svavel och konserveringsmedel. 

Svårt än då? Handla eko varann gång och konventionellet varann. Man behöver inte vara konskekvent.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Mer och mer eko från butik och bolag”

 1. Ika Says:

  Ännu ett argument för ekologiska animalieprodukter: De har en bättre fettsyresammansättning än de konventionella – ekomjölkprodukter och ekokött (likaså naturbeteskött och vilt) ger alltså mer av de fettsyror vi faktiskt behöver. Jag ser det som att jag betalar mer för en produkt som har ett bättre näringsinnehåll – nu är det ju inte bara därför jag väljer eko, men det är en bra morot. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: