Kryddig morotskaka med glasyr

Nästan som en tårta blir morotskakan med en glasyr av creme cheese, matkvarg (alt. kesella) och florsocker. För att få lite extra sting och smak på den mycket saftiga morotskakan brukar jag spetsa med kanel, kardemumma och en anings muskot. Den får en kladdig söt s.k. amerikansk glasyr med creme cheese och florsocker. Gillar du inte det: Pudra bara över lite florsocker istället.

Tillskillnad från de flesta recept på morotsmuffins innehåller denna inget bakpulver utan enbart en mindre mängd bikarbonat. Det räcker faktiskt med ½ tsk bikarbonat för att få kakan att höja sig. Någon gång ska jag baka helt utan kemiska jäsmedel. Det borde nog gå…Har du inte bikarbonat i skåpet ersätt med 1 tsk bakpulver.

Det här behövs till en kaka ( ca 25 cm i diameter): 4 dl (175 g) finriven morot, 1 msk finrivet citronskal, 3 stora ägg, 2 dl ströocker, 3 dl vetemjöl, 2 tsk malen kanel, 1½ tsk malen kardemumma, ½ tsk finriven muskot, ½ tsk bikarbonat, 50 g smält smör, 1 msk pressad citronsaft. Glasyr: 100 g cream cheese, 100 g (1 dl) matkvarg (kesella, 3 msk florsocker. Garnering: Rivet apelsin- eller limeskal.

Jag gjorde glasyren laktosfri med Valio creme cheese och matkvarg.

  • Gör så här: Värm ugnen till 175 grader.
  • Smörj och mjöla en springform (dvs kakform med löstagbar botten)
  • Riv morötter och citronskal fint.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda mjöl med bikarbonat, kryddor och vänd ner i det rivna.
  • Vänd försiktigt ner blandningen tillsammans med smält smör och pressad citron i äggsmeten.
  • Häll i formen.
  • Grädda i nedre delan av ugnen i 45-50 minuter tills kakan släpper från kanten och får fin färg.
  • Låt kakan stå i 10 minuter innan du tar bort botten och kanter.
  • Rör ihop glasyren. Bred över kakan, när den kallnat.
  • Riv över lite skal av apelsin eller lime.  
  • Smakar lika bra till söndagsfikat som avslutning på en bättre middag…

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: