Kofta Kari – köttbullar i kryddstark sås

Oj, ibland blir man så sugen, så sugen på viss mat. Själv längtar jag efter köttbullar på indiskt vis. Lamm är det mest autentiska men kalla rätten pakistansk så kan du använda nötfärs. Spara inte på några kryddor. Det är de som gör rätten. Har du en egen curryblandning använder du istället för garam masala.

Det här behövs till 4 portioner: 400 g lamm- eller kycklingfärs, ½ dl ströbröd eller havregryn, ½ dl pressad citron, 1 (mindre) gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1 cm färsk ingefära, 1 tsk salt, 1 ägg, ½-1 tsk garam masala eller annan favorit curry, smör eller ghee . Sås: 1 stor gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1 stor tomat, 2 cm färsk ingefära, 2 msk rapsolja eller ghee, 1 tsk senapsfrön, 1-2 tsk garam masala, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk paprikapulver, 1 lagerblad (smulat), 2 dl kokosmjölk (eller 2 dl naturellyoghurt + 1 tsk maizenamjöl), 1 dl färsk hackad koriander  

  • Gör så här: Börja med köttbullarna. Låt ströbrödet svälla i citronsaften några minuter.
  • Finhacka lök, vitlök och finriv ingefäran.
  • Mixa ihop, lök, ingefära med ägg, ströbröd, kryddor och salt. Rör i köttfärsen.
  • Trilla till köttbullar.
  • Stek snabbt till vacker förg i smör.
  • Gör såsen: Finhacka lök, vitlök, tomat och finriv ingefära.
  • Hetta upp oljan med senapsfrö i en stor gryta som rymmer hela rätten.
  • När fröna poppar häll på övriga kryddor. Rör om tillsätt lök, vitlök fräs några minuter.
  • Tillsätt tomat och späd med några matskedar vatten. Koka ihop hastigt.
  • Tillsätt kokosmjölk och köttbullar. Koka upp och låt köttbullarna bara bli riktigt varma.
  • Smaka av och strö över koriander.
  • Njut med chapati eller pitabröd.

Kofta kari passar förstås också väldigt bra som fredagsmysmat. Välj då en lätt lager eller en fruktigt, halvtorrt vittvin till om ni vill ha alkohol i glasen.

Veggovariant: All indiskt mat kan göras vegetarisk. Jag skulle använda såsen till att koka röda, skalade linser i. Dessutom skulle jag nog starta med att strimla och fräsa en liten aubergine tillsammans med lök i rapsolja och därefter göra såsen som ovan.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: