Köttfritt utan ris

En stor anledning att avstå från kött är att produktionen av kött förorsaker mycket stora utsläpp av olika växthusgaser – Co2 men också metangas, ädelgaser. Därmed är köttkonsumentionen klimatbelastande.  Det finns beräkningar som säger att 18 % av växthusgaserna globalt kommer från animalieproduktionen.

Alla grönsaker är bättre än allt kött med två undantag: Växthusodlat (uppvärmda under vinterhalvåret) samt risodling. Ri ger mycket stora utsläpp av metangas som har 24 gånger större effekt än C02.  

Döm då av min stora förvåning när sajten Köttfri måndag ger recept på Tofuwok med risnudlar! Snacka om självmål. 

Och varför påpekar inte utmärkta Råd&Röns i sin granskning av olika rissorter att ris ger 3 ggr så stora utsläpp av växthusgaser som potatis och spannmål? Och vi har nu ökat vår konsumention av ris med 40 % sen 1990.  Vore det inte läge att minska på intresset för ris istället för att göra tvärtom? Nu när det finns så många nya spännade alyternativ till ris? 

Ris är inget kulturarv i Sverige och det innehåller förhållandevis lite näring. Det vore därför inte svårt att hålla igen på riset. Låt Asien behålla sitt ris! De belastar per invånare ändå jorden så lite jämfört med oss i väst! Och när man äter ris ska de vara producerat i Europa, om man vill minska metangasutsläppen!

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Köttfritt utan ris”

  1. CrimsonAnna Says:

    En av de saker jag har gjort för klimatet-det är att dra ner på riset. Numera äter jag det på restaurang (om inte annat alternativ finns), om jag bjuds på det eller de få gånger per år som jag äter sushi. Hemma blir det något av alla alternativ-mina favoriter är mathavre och kamutvete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: