Viltsvinsgryta med kryddnejlikor

Ät mer viltsvin! Är det något kött man verkligen kan äta med gott samvete så är det viltsvin. De finns i överflöd efter en olycklig inplantering av skjutglada jägare. Borde skjutas av betydligt hårdare då de föröder skogs-, åkermark samt trädgårdar. Dessutom står de för många, många trafikolyckor och dödar betydligt fler hundar än vargarna.

Till saken hör också att det är rasande gott. Ett mörkt smakrikt kött som passar särskilt bra i en gryta tycker jag. Häromveckan kokade jag denna mustiga gryta och serverade till hemtrillade gnocchi – se separat recept. Fantastiskt!

Det här behövs till 4 portioner: 400 g grytbitar av viltsvin,  3/4 dl ( 2 dl blötlagda) torkade trattkantareller eller annan torkade svamp, 2 mellanstora(200 g) morötter, 3-4 persiljerötter (200 g), 2 gula lökar (150 g), 2 vitlöksklyftor, olivolja, 1½ dl rött vin, 4 kryddnejlikor, 2 tsk rosmarin, salt, svartpeppar

  • Gör så här: Ta fram köttet en timme innan det ska tillagas.
  • Lägg den torkade svampen i vatten att svälla en halvtimme i vatten innan det stoppas i grytan. 
  • Skala och skär rotfrukterna i grova slantar. Skala löken. Grovhacka den gula och skiva vitlöken.
  • Hetta upp några matskeder olivolja i en stekgryta. Bryn köttet till vacker färg. Salta och peppra lätt.
  • Lägg i och fräs även rotfrukter, lök.
  • Häll på svamp med spadet. Häll också på vin, hela nejlikor samt vatten så att det täcker.
  • Låt puttra under lock. Koka tills köttet är riktigt mört, ungefär 40-45 minuter.
  • Låt rosmarin koka med de sista 5 minutrarna och smaka av med salt och peppar.
  • Grytan blir mustigt mörkt brun men vill du ha lite mer färg strö över en näve persilja och några rasp citronskal.  
  • Och ät med gnocchi ( se nedan) eller kokt, gärna pressad potatis.
  • Grytan kräver ett kraftigt, mustigt vin. Vi drack Misiones De Rengo, Reserva 2009. Ett ekovin av Cabernet Sauvignon och Franc, Carmenère från Maipo Valley i Chile. Det passade perfekt. 

Tips 1: Var kan man köpa viltsvin? Kolla i större livsmedelsbutiker och saluhallar. Tror dock att alla butiker med servicekänsla kan beställa. 

Tips 2: Istället för rotpersilja kan du ta hälften palsternacka och hälften rotselleri. Fast det blir godare med persiljerot. Däremot ska du inte hoppa över nejlikorna. De betyder väldigt mycket för smaken.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: