Gnocchi inte svårt men kladdigt

Hemlagade gnocchi är något helt annat än de färdigköpta i påse. Visserligen är det rejält kladdigt, lite tidsödande att baka sina egna men som sagt var inte alls svårt och mycket läckert. Tänk bara på att koka gnocchi precis innan du ska servera dem. Däremot kan du forma dem i för väg och vänta med att koka dem någon halvtimme. 

Det behövs till 4 portioner: 800 g potatis, 1 ägg, 3-3½ dl vetemjöl, ½ tsk salt, salt, olivolja

  • Gör så här: Koka potatisen med skal. Skala potatisen medan den fortfarande är varm. Låt svalna.
  • Riv potatisen. Rör ner uppvispat ägg och strö över den mindre mängden vetemjöl och salt. Rör ihop till en smet.
  • Tag den större mängden mjöl om smeten känns lös. Gör gärna ett provkok dvs rulla en lite kula, platta till och lägg i någon centimeter kokande vatten. Låt koka några minuter och kolla konsistensen.
  • Dela degen/smeten i bitar. Rulla till fingertjocka längder och skär i centimeter tjocka skivor och tryck ut dem med en gaffel eller tummen. Lägg på tallrikar (gärna med bakplåtspapper under om du ska vänta med att koka).
  • Koka upp en vid gryta med vatten och salt (som till pastakoka).
  • Lägg i gnocchierna, ungefär 1/3 -1/4 del åt gången i det kokande vattnet. Ta upp med hålslev när gnocchierna flutit upp. Gnocchierna kokar klart på några minuter
  • Lägg i en förvärmd skål. Ringla lite, lite olja över och vänd om.
  • Fortsätt på samma sätt med resten av smeten.
  • Ät gnocchi med hemlagad pesto eller tomatsås som fredagsmysmat eller en mustig gryta ex. viltsvinsgrytan ovan.

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Gnocchi inte svårt men kladdigt”

  1. Jens Says:

    Hej, tänkte prova din gnocci men undrar om jag kan förbereda hela vägen till allt är klart men vänta med att koka först efter mer el mindre en hel dag.
    Jens

  2. lottabrinck Says:

    Hallå
    – jag har inte gjort det men tror att det går bra. Så här skulle jag göra. Göra degen, forma gnocchierna och lägga dem en och en på ett strort fat och täcka med plastfolie. Det måste bli tätt så att de inte torkar. Vet inte hur ”torra” gnocchier beter sig när de kokas. Förvara svalt/kallt.

    Ett annat alternativ är att göra degen helt klar och lägga den i plastpåse och förvara kallt. Och när det är dags att koka gnocchierna forma dem…Någon halvtimnme/timme kan de ligga på skärbräda i rumstemperatur men under plastfolie.

    Lycka till. Hör gärna av dig och berätta hur det gick.

    Vill du ha förslag på smaksättning? Kolla på https://lottabrinck.wordpress.com/2012/03/16/gnocchier-till-alla-oss-som-alskar-potatis/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: