Fisk i örtsås anno 1982

Satt och bläddrade bland gamla recept och hittade ett som jag själv komponerat 82 till Tidningen Vi!  Är man gammal i gården så är man. Det som verkligen är intressant, är att när det skrevs var  crème fraiche en nyhet på svenska marknaden!  Så ny var produkten att den ännu inte fanns i hela landet.

Idén med själva receptet är man gör en riktigt god, tjock sås och låter bitar av vit fisk koka i såsen. Suveränt då, men också nu.

Det här behövs till 4 portioner: 500-600 g färsk eller fryst vit fisk*, ex. torsk, kolja, hoki, sej, Alaska pollok, 1-2 msk smörolja, 1 dm finstrimlad purjolök, 1 pressad vitlöksklyfta, 3 msk vetemjöl, 2 dl mjölk, 2 dl creme fraiche eller 1 dl vispgrädde + 1 dl torrt vitt vin, 1 dl finhackad persilja  eller 2 ”pellets” hackad spenat, 1 tsk timjan, 1 -1½ tsk salt, 2 krm peppar.

  • Gör  så  här: Tina fisken. Antingen över dagen i kylskåp eller snabbt i saltat vatten ( 1 timme i 1 liter varmt vatten+ 1,5 msk salt). Eller torka av den färska fisken.
  • Skär fisken i 2-3 centimeter tjocka strimlor.
  • Hetta upp smöroljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs den finstrimlade purjolöken och den pressad vitlöken lätt.
  • Pudra över vetemjölet, rör npga om och späd med mjölk. Låt koka upp under omrörning.
  • Rör ner creme fraiche, hackad persilja och timjan. Koka upp och smaka av med salt och peppar. 
  • Lägg i fisken. Koka åter upp och låt koka 1 minut.
  • Lägg på lock och låt stå på skärbräda och efterkoka i 5-6 minuter tills fisken är genomkokt.
  • Servera med gröna ärter eller bönor, kokt pressad potatis eller kanske kokt bulgur.

* Alla uppräknad fiskar finns antingen MSC – eller KRAV- märkta

Tips: Istället för persilja vitlök smakar förstås fisken gott men mycket annorlunda med dill och riven pepparrot.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: