Glöm inte bort fläsklägg med rotmos!

Hallå alla ni som valde en ekologisk julskinka till jul, nu finns den rimmade fläskläggen i butikernas kyldiskar. Och finns den inte där; fråga efter den!

Det vore väl för bedrövligt om den underbara läggen hackas upp och malas ned till charkråvara. Runt 70 % av allt fläskkött går denna dystra väg. Jag gillar god korv, det är inte det. Utan min klagan gäller alla trista, salta, feta, sötsmakande, utdrygade och fullständigt omöjliga beredningsformer som försöker likna något som de inte är och att de tillåts översvämma charkdiskarna.

Åter till fläskläggen och att den nu är i säsong. Kräv fläsklägg! Gör gärna en osso buco eller annan medelhavsgryta av läggen men glöm inte vår kära fläsklägg med rotmos. Varken svår eller dyr mat. Tids – men inte arbetskrävande. I helgen njöt vi av en härlig lägg… Tyvärr var surkålen slut men sockerärtor från årets skörd funkar också. Visst kan du koka moset samtidigt med läggen men jag brukar koka läggen först och använda en del av köttbuljongen som kokspad. Det gäller ju att ta vara på all gratis smak.

Det här behövs till 4-6 portioner: 1 1/4 – 1 1/2 kg rimmad fläsklägg, 2 stora lökar, 2-2 1/2 liter vatten, 4 kryddnejlikor (eller kryddpepparkorn), 6 svartpepparkorn, 1 lagerblad, 1 tsk timjan. Rotmos: 1 1/4 kg kålrot, 1 – 2 morötter (250 g), 4-5 mellanstora potatisar.

  • Skölj av läggen.
  • Skala och skär löken i klyftor.   
  • Koka upp vattnet.
  • Lägg fläskläggen i en trång gryta och tillsätt lök, kryddor. Häll på så mycket vatten att det täcker köttet.
  • Koka upp och låt sjuda under lock i 1 1/2 timme tills köttet börjar falla från benet.
  • Skala under koktiden kålroten,  morötterna och potatisen. Skär i knappt sockerbitsstora kuber.
  • Häll köttspad över rotfrukterna(ej potatis) tills de knappt täcks. (låt läggen ligga kvar och svalna i resten av spadet.
  • Koka rotfrukterna i 30 minuter. Lägg i potatisen och koka i ytterligare 15 minuter. Rotfrukterna ska vara riktigt mjuka.
  • Pressa rotfrukterna eller vispa bara runt till ett grovt mos. Smaka av med salt och peppar.
  • Åter till läggen. Skär bort den feta svålen och skiva fläsket. Lägg upp på ett fat och skeda över generöst med köttspad. Värm snabbt i mikron om fläsket svalnat.
  • Njut med en riktigt god, stark senap, gärna surkål (det är inte tårta på tårta) eller gröna ärter, sockerärter.
  • Öl är bästa måltidsdrycken. Nils Oscars lager satt fint.

Ps: Som jag sa detta är billig mat. Den ekologiska fläskläggen kostade på Konsum Nära Nyhammar 49 kronor kilot!

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: