Skånsk äppelkaka – bonusmatlagning

I Skåne görs förstås kakan med riven, torkad kavring medan vi i resten av landet använt oss av ströbröd stött på en blandning av olika brödsorter. Även en del knäckekross eller torra vetebullar kan användas till ströbrödet. 

Det här behövs till kaka för 6 portioner: 3 dl strö bröd (ca 150 g), 4-5 äpplen (ca 400 g) (gärna skrynkliga och kantstötta), 1½ dl äppelmos, ½ dl socker (gärna råsocker), 1 tsk malen kardemumma eller kanel, 50 g smör.

  • Gör så här: Värm ugnen til 175 grader.
  • Strö hälften av ströbrödet i en smord form, ca 25 cm i diameter.
  • Skölj, kärna ur äpplena och skär bort det som är fult på skalet eller skadat. Skär i tunna skivor (det gör inget om de är trasiga).
  • Täck ströbrödet med äpplena och strö över kardemumma. Klicka, bred ut moset över äpplena.
  • Blanda resten av ströbrödet med sockret. Strö blandningen över kakan.
  • Hyvla över smöret och grädda i mitten av ugnen, ca 35 minuter tills kakan fått fin färg.
  • Servera med glass, keso smaksatt med vanilj eller lite vaniljsås.

Tips: En sådan här mättande efterrätt smakar bra efter en lätt grönsaksoppa.

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: