Bonusmatlagning – bröd

Tittar man på statistiken över vilken mat vi svenskar slänger toppar bröd följt av frukt och grönsaker! Vi slänger egentligen inte det som har extra kort hållbarhet utan det som är billigt! Hmm.

Förståtligt och tänker man på vilken mat som kräver mest resurser och mest energi så slänger vi ”smart” – om vi nu måste slänga!?  Kött – av alla slag tillsammans med mjölkprodukter är ju det som kräver mest resurser, energi och det som framförallt sabbar klimat och miljö.

Men som sagt var det är ju en tveksam ursäkt för att slänga bröd och grönt. Vad kan man göra då av bröd och grönt som blivit över och hotar att bli gammalt och dåligt?

När det gäller bröd är ju det viktigaste att frysa in och bara ta fram det som behövs under en dag. Och varför skifta fokus från mjukt mot knäckebröd, brödet som aldrig blir för gammalt? Prova t.e.x. Roslagsbröds ekologiska.

Torra brödkanter är inte roligt men när brödet blivit lite torrt har mina barn lärt mig att lägga på några skivor ost och värma i mikron tills osten bubblar. Brer du dessutom någon tesked tomatpuré under, strör på lite oregano blir den läcker varm pizzamacka till soppan eller salladen…

Förr på den gamla, inte goda men annorlunda, tiden stötte den goda husmodern torrt bröd till ströbröd och blandade ner inte bara i köttbullar,  utan även när hon bakade matbröd! När det gäller matbröd var det frågan om åtskilliga decileter. Själv nöjer jag mig med att baka skånsk äppelkaka på ströbröd. Panering gjorde hon också förstås av ströbröd och lät gratänger få en fin, knaprig yta av ströbröd istället för ost eller t.o.m mandel när hon lagade efterrätter och kokade knäck. Halvtorra brödkanter kan också rostas i brödrost, gnuggas med vitlök, få några droppar olivolja och sedan skäras till trevliga vitlökskrutonger att strö över soppan eller salladen.

Mjölkallergiker se upp med ströbröd! Tänk på att ströbröd mycket väl kan innehålla mjölk. För en komjölksallergiker räcker det med att brödet penslats med brödglans dvs, mjölk för att få en allergisk reaktion.  Såg att förövrigt utmärkta Alexandra Zazzi hade ett ”mjölkfritt” recept som innhåller ströbröd i senaste Mersmak, slarvigt.

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar to “Bonusmatlagning – bröd”

  1. Ika Says:

    Bröd som blivit torrt och trist att äta blir också väldigt mycket godare av att rostas. Min begagnade brödrost har besparat mig kilovis med brödavfall de senaste åren.

  2. lottabrinck Says:

    Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: