Sänk tempen för kylvaror – minska svinnet?

Har varit på presskonferens med ständigt aktuella Konsumentföreningen Stockholm. Nu slår deras Konsument&Miljö avdelning ett slag för sänkta temperaturer i hela livsmedelskedjan: från produktion via grossist, butik och ända in i våra kylskåp.

”Varför har vi inte 4 eller 5 grader som många andra länder (ex. Norge, Danmark, Frankrike)? Varför håller våra kyldiskar hela 8 grader frågar sig Louise Ungerth. Skulle inte maten hålla längre med lägre temperaturer är tesen.”

Skulle den det? Ja, visst lägre temp ger ökad hållbarhet. Men vill vi ha längre hållbarhet? Gärna bättre kvalitet i fler dagar men vem tjänar egentligen på att maten håller länge? Är det inte bara så att det blir vi konsumenter som får lagra maten (och till en högre energikostnad)? Tänk alla balar toapapper som butikskedjorna fått oss att fylla förråden med. Är det verkligen så att en längre hållbarhet ger mindre svinn? Är inte snarare problemet att vi handlar för mycket? Ofta beroende på att de billigare butikerna ligger utanför stadskärnorna, kräver biltransport och gör att vi storhandlar? 

Är inte många förpackningar på tok för stora (t.ex. lättmargarin) eller har fel storlek (tänk all färdigmat som innehåller 2,5 portion!). Vill man välja en mindre förpackning straffas man alltid med betydligt högre pris! Jag skulle vilja gå så långt som att säga att livsmedelsfabrikanterna medvetet lurar oss att köpa mer än vad vi behöver för att förpackningarna är illa anpassade. Den delen av matsvinnet får tillverkarna och handeln ta på sig.

Matsvinn är förfärligt i en värld med krympande och illa fördelade resurser. Svinnet måste minimeras håller vi väl alla med om. Men hur kommer vi dit? Här kommer några förslag vad vi som konsumenter göra.

 • Smaka innan du slänger! Gäller inte vakuumpackad mat som passerat bäst före dag. Den kan vara dålig och riktigt farlig (kan innehålla farliga bakterier och parasiter) utan att lukta och smaka dåligt! Extra viktigt om du är gravid, har små barn, är äldre eller sjuk.
 • Ta vara på allt – använda blast, rens, räkskal, ben när kokar buljong och fond. 
 • Skapa nya rätter utifrån vad du har hemma – här behövs inspiration från vettiga matlagningsprogram och enkla recept utan krusiduller i matmagasinen.
 • Lär dig byta ut ”tokiga, udda” ingredienser mot något du brukar använda.
 • Rensa faten genom att göra matlådor. Överäta och vara hushållsgris är också en form av svinn. 
 • Laga inte mer än vad ni behöver. När oväntade gäster kommer fixa en extra sallad med konserverade bönor, lök och frukt eller frysta grönsaker.
 • Undvik alla ”ta tre och betala för två” erbjudanden. Framförallt när det gäller färskvaror.
 • Kräv att få dela på stora förpackningar, laxfilén, meloner, kålhuvuden, gurkor m.m. Och det ska inte bli dyrare!
 • Inköpslista utifrån en matsedel, om inte för en vecka så åtminstone för några dagar.
 • Använd frysväska när köper frys- och kylvaror (på sommaren) och förvara i rätt temperatur.
 • Använd frysen aktivt! Frys direkt in rester men också råa varor typ köttfärs, charkvaror, fisk som inte ska användas de allra närmaste dagarna. Låt tina i kylskåp.

Sedan vill vi förstås ha skärping av tillverkare, grossister, butiker, matskribenter, tevekockar osv. Själv blir jag vansinnig på alla tevekockar som lämnar hälften kvar i alla pytsar och låter den goda maten diskas bort. Vad är det för fel på slickepottar, förutom namnet då? 

Tips: Kolla den roliga filmen om matsvinn på Ksf: www.slangintematen.se och www.facebook.se/slangintematen

Kolla också DN:

och Louise U.s utmärkta blogg

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

4 svar to “Sänk tempen för kylvaror – minska svinnet?”

 1. Louise Says:

  Visst har du rätt i mycket du skriver Lotta. Att vi slänger en massa mat beror på en mängd olika orsaker. Bl a för stora förpackningar som är hopplösa för singelhushåll. Om man inte direkt fryser in förstås. Det får vi också rätta till. Men så länge det ser ut som det gör så är det väl bättre om mjölken är att utmärkt kvalitet i 14 dagar i stället för tre fyra dagar i bästa fall när man köper den. Attt förskämmningsbakterier hålls i chack ordentligt och utvecklas sakta sakta. De gör de nämligen i 5 grader. Nitrit behövs teoretiskt överhuvud taget inte om man förvarar charken i fyra grader. Nitrit behövs men inte i sådana mändger som i dag om + 5 grader i stället för + 8 till exempel. Inte salt heller. Jag tycker i vart fall att det är sunkigt att butikerna har + 8 grader i kyldiskarna. Vi konsumenter rekommenderas att hålla4 – 5 grader av Livsmedelsverket. Logik?

 2. Adam Says:

  Eftersom du efterlyser bra tips på restrecept utan krusiduller så vill jag dela med mig av vad jag hittade på Coops sida. Här är enkla restrecept på saker som brukar bli över i kylen. http://www.coop.se/Recept–mat/Mat-for-alla-tillfallen/Tema/Smart-vardagsmat/Gor-det-basta–med-rester/

 3. lottabrinck Says:

  Hallå
  Du har förstås fullständigt rätt att det är dubbelmoral om vi i hushållen åläggs att hålla 5 grader och butikerna fortsätter med 8 grader. Ännu mer upprörd blir jag dock över öppna hyllor med färsk förpackad fisk i dubbla högar. Kan det tänka mig att dessa övresta firrar ligger i 2 grader, tempen är snarare 10 grader. Varför kan handeln inte ens hålla 8 grader?

  Och jag blev onekligen betänksam efter Scans inlägg i gårdagens Rapport om att sänkta temperaturer skulle ge dem möjlighet att förlänga tid för ”bäst-före-datum”. Är det så branschen tänker agera?

  Att förruttnelsebakterier inte utvecklas i vakuumpakat eller förpackningar med modifierad atmosfär beror väl på att det behöver syre för att utvecklas. Det är trist med dessa bakterier men samtidigt ger de ju också påtalglig info om att maten är för gammal. Och i för gammal mat har även andra lite otrevligare bakterier fått chans att växa till sig ordentligt. Så det här med att smaka och smakar det gott är varan okey gäller faktiskt inte varor som varit vakuumpackade eller packade i modifierad atomsfär!

  När det gäller nitrit tycker även jag att man ska sänka halterna (som man redan gjort på det Eu-ekologiska) men förstår inte varför inte fisk behöver nitritsaltas. Botuliniumbakterier är många gånger vanligare på fiskar än i kött. Även här frodas dubbelmoralen.

  Den riktigt allvarliga skandalen är förstås den mycket långa bäst före tiden vad det gäller vakuumpackad fisk – 3 veckor! Och som du sa listeria utvecklas gärna i
  låga temperaturer…

  Så för mig är inte för korta bäst-före-datum det stora problemet utan snarare att man behandlar mat som det vore frågan om extrapris strumpor – ju mer desto bättre och eftersom det är billigt är kvaliteten inte något viktigt.

 4. lottabrinck Says:

  Tack för tipset Adam!

  Bra med rubiken ”rester”. Även om jag måste säga att det var förfärligt tunt med bra förslag där! Vad i köttfärslimpan hade med rester att göra? Ströbrödet eller?

  Jag tror att den goda Sara får fylla på här om hon vill spela roll när det gäller restmatlagning…

  Och förrresten visst är ordet ”Bonusmat” trevligare än rester för att beskriva: Mat som är nästan klar och redan betald!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: