Varm couscoussallad

Har du som jag upptäckt att idag ska det vara ”köttfri måndag”.  Bra, men inte ny, idé med ett upprop för en köttfri dag i veckan. Hoppas bara att resten av recepten är mindre slarviga – hur många portioner och hur mkt tomater är det egentligen tänkt gnäller en  sur kärring som jag.

Så här i sista minuten använder jag fullkornscouscous, ger mer smak än den vanliga, som bas i god, varm sallad som fixas på några minuter!

Det här behövs till 4 portioner:  4 dl couscousgryn (fullkorn), 1 burk (4 dl) kokta kikärter, 10 st torkade aprikoser, 1 stor vitlöksklyfta, 2 msk olivolja, 1 krm chilipeppar, 1 tsk malen spiskummin, 1 paket (0,5 g) saffran (kan utgå), 5 dl vatten, 250 g frysta sockerärter, 1 tsk salt, 1 dl färsk basilika, 250 g körsbärstomater. Avokadosås: 1 avokado, 2 dl matlagningsyoghurt 

  • Gör så här: Spola av de konserverade kikärterna – spadet de ligger i är inte gott. Strimla de torkade aprikoserna och skiva vitlöken.
  • Hetta upp oljan i en gryta. Rör i vitlök, chilipeppar, spiskummin, saffran, aprikoser och kikärter. Låt fräsa en minut. Häll på vattnet och koka upp.
  • Lägg i sockerärterna, salt och låt koka någon minut.
  • Häll couscousgrynen i en skål och häll på den varma kikärts- och grönsakblandningen. Låt grynen svälla i 5 minuter.
  • Mosa eller mixa under tiden avokado och yoghurt till en sås.
  • Rör om i grynen och rör i hälften av basilikan. Smaka av. Det kanske behövs mer chilipeppar.
  • Garnera med basilikablad och körsbärstomater.

Vegvariant: Byt matyoghurten moyt ytterligare en avokado eller använd sojadryck.

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: