Marinera mera – tomater

Gott nytt år och ursäkta den blanka bloggen den senaste veckan…Men huset i Kista har farit fullt och här vid Fäbodtjärn läser vi mest bara böcker, äter och dricker gott. Några vandringar längst byvägen och fägatan har det också blivit.

Fick en sammanräkning av årets mest besökta inlägg: Marinerade vitlöksklyftor toppade! Men inte bara vitlöksklyftor vinner på inläggning. Varför inte också marinera: torkade tomater, kronärtskockshjärtan och färska champinjoner?

Vi börjar med de torkade tomaterna: Färdiga inlagda toamter som man köper brukar ligga i en trist illasmakande (härsken?) solrosolja – en olja som inte kommer in i mitt kök! Varken god eller särskilt nyttig – för mycket Omega 6 tycker jag. Nåväl lägg in dina egna tomater!

Det här behövs till en stor sats: 1 paket torkade tomater (kolla grönsaksdisken), olivolja, vitvinsvinäger eller balsamvinäger + ca. 1 msk pressad citron, 1 chilipepparfrukt (kan uteslutas), 1 kvist rosmarin eller timjan, 1 skalbit ekocitron

  • Gör så här: Skölj av de torkade tomaterna. Koka upp dem i nytt kallt vatten. Häll genast av vattnet när det kokar.
  • Fördela tomaterna i glasburkar med skruvlock.
  • Lägg en kvist rosmarin eller timjan, en bit chili och citronskal i varje burk.
  • Blanda 2 delar olivolja med 1 del vinäger och speta med lite pressad citron för vacker färg.
  • Häll marianden över tomaterna. Se till att marinaden täcker. Förslut. Vänd gärna burkarna upp och ner lite då och då så att marianden blandas.
  • Låt stå kallt i en dag eller två sedan är det dags att njuta.
  • Oöppnad burk håller några veckor i kylen medan en öppnad dryga veckan. Använd aldrig fingrarna utan ta alltid upp tomaterna med en gaffel. Aldrig så rena fingrar ympar lite mögelsporer till lagen och den får ett vit tunn mögelhinna…
  • Njut tomaterna strimlade i och på sallader, grytor, röror… Krossade potatis blir också extra vackert med några strimlor marinerade tomater.
  • Och vad är läckrare än pasta med marinerade tomater, kapris, svarta oliver (ev. sardeller) och rosmarin? Med en näve frästa auberginer blir det en förenklad caponata.    
  • Lagen som blir över är dessutom delikat som dressing!

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: