Inkokt lax även till jul?

Allt fler , åtminstone i min bekantskapkrets, äter allt mindre kött utan väljer antingen grönt eller fisk. Så låt mig föreslå en inkokt lax till julbordet.

Enklast och billigast är att köpa en hel filéad sida. Känns det som det är för mycket? Frys in halva sidan – en bit färdigkokt lax i frysen är bra akutmat när oväntade  men välkomna gäster stampar i farstun.

Det här behövs till 1 filéad sida på 1-1½ kg: lax, dill framförallt den grova stjälken av ett par kvistar, 1 liten gul lök. Buljong: 1 liter vatten, 1 msk salt, 1 tärning alt. 1 msk fond av fiskbulgong, 5 st vitpepparkorn, 5 st kryddpepparkorn, 1 tsk dillfrön, 1 tsk fänkålsfrön, ½ msk ättikssprit (12 %)

  • Gör så här: Värm ugnen till 200 grader
  • Koka upp buljongen.
  • Skölj fisken . Lägg den med köttsidan ned i en långpanna eller annan form. Dela fisken i två om den är för lång. Fördela dill och skivad lök runt fisken.
  • Häll på den kokande buljongen. Täck formen med aluminiumfolie.
  • Stek i 20 minuter.
  • Låt fisken kallna i buljongen men dra bort skinnet först medan fisken fortfarande är varm.
  • Servera fisken kall. Gott till är gräddfil+ lite majonnäs med dill och romkorn. Buljongen kan också användas till en varm skummande ägg-citronsås också eller annan favvosås.   

Bonusmatstips: Koka en soppa på buljongen. Med eller utan fisk. Dock med mycket olika rotfrukter och annat grönt.

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Inkokt lax även till jul?”

  1. Lena Says:

    Inkokt lax är jättegott! Jag skulle haft i en skivad fänkål😉

    Vill önska dig en riktigt GOD JUL!

    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: