Mindre gifter i hållbart Västafrikansk jordbruk

Julens gladaste nyhet är trots allt kanske detta – Reella reformer i Västafrika bland småbrukare har inneburit betydligt lägre halter av bekämpningsmedel, ökad användning av naturgödsel och kompost och följdaktligen (vill åtminstone jag säga) högre avkastning och högre inkomster för småbrukare i Burkina Faso, Senegal, Mali och Benin.

En av de största och farligaste myterna är att det är ett högteknologiskt storjordbruk som ska rädda världen från svält och brist. Så är det verkligen inte, som länken ovan visar, utan lösningen är lokal och enkel teknik, billiga insatsvaror, tillvaratagande av gammal erfarenhet parat med adekvat ny kunskap och naturliga miljövänliga metoder. Och framförallt att detta sprids genom utbildning av och med småbönder som brukar sin egen jord.

Tvivlar du? Tänk bara på hur mycket konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel, gmo-grödor, stora traktorer, bränsle m.m. kostar? Dyrbara investeringar kräver snabb (om än kortvarig) och hög avkastning.

Jordbruk med hållbara metoder är lösningen även för tredje världen. Bra FAO.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “Mindre gifter i hållbart Västafrikansk jordbruk”

  1. Ika Says:

    Underbar läsning! Jag blir så varm i hjärtat av att läsa sånt här, det ger sannerligen hopp om en framtid för den här jorden och dess invånare. Hoppas att den här typen av nyheter ska kunna nå ut på bred front, så att allt fler människor kan få veta att ekologisk odling inte bara är en fråga om miljön, att det inte handlar om miljönördar som vill rädda gulliga djur och struntar i att människor lider.

  2. lottabrinck Says:

    Visst är det härligt!

    Vet ej om du följde länken… Idag omfattas 100 000 småbrukare av programmet men med ytterligare 30-40 miljoner US Dollar skulle en halv miljon kunna få utbildning och möjlighet att förändra sitt jordbruk.

    30-40 miljoner US dollar låter mkt men man kan ju tänka på hur många miljoner som några meter motorväg kostar eller vad försvaret bränner en enda dag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: