Julsallad på färska rödbetor – sillsallad på nytt vis

Som matskribent tvingas man (tror man åtminstone) ständigt förnya sig. Särskilt gamla traditionella och beprövade recept hamnar i stöpsleven.

En av de bättre nygestaltningarna som jag gjort är att byta sill- och rödbetssalladens inlagda rödbetor mot vanliga kokta rödbetor och färsk gurka. Syran får istället pressad citron stå för. Och gör man salladen på färska rödbetor behövs inte någon potatis.

Med silläskare och icke sillätare kring julbordet är det smart att göra salladen utan sill och först när den sätts på bordet bland en skål med små silltärningar och en utan.

Det här behövs till en stor skål ( 8 bufféportioner): 8 färska (ca 800 g) rödbetor, 1 dl pressad citron, ½ tsk salt, 3 krm peppar, ½ gurka, 2 syrliga äpplen, 1 mellanstor rödlök,  1 salt sill (urvattnad, skinn- och benfri). Till garnering och servering: 2 – 3 hårdkokta ägg, 1 dl cornichons (små inlagda gurkor), 3 dl gräddfil, 2-3 msk riven pepparrot

 • Gör så här: Koka rödbetorna precis mjuka. Den kan ta uppmot 45 minuter.
 • Skölj av dem i kallt vatten och skala dem varma.
 • Skär i små bitar och lägg i en stor skål. Häll på pressad citron, salt och peppar. Låt svalna i marinaden.
 • Skölj och skär gurka, äpple och skalad lök i små bitar. Blanda med rödbetorna.
 • Blanda ner önskad mängd sill i små bitar vid serveringen.
 • Garnera med klyftor av hårdkokta ägg och små gurkor.
 • Servera med gräddfil smaksatt med riven pepparrot och ev, en aninga salt och peppar. Låt såsen stå ett tag och spetsa med mer pepparrot om det behövs. Smaken behöver tid att sätta sig.

Tips 1: Så här gör du med hel salt sill: Ta ur sillen, skölj den och lägg den i blöt i 1 dygn i 2-3 liter vatten. Dela sillen. DRag bort skinnet och ryggbenet. Skär/drag också bort stora benen som sitter kvar i fiskköttet. Skär i små kuber. Förvara kallt i glasburk tills det är dags att spetsa rödbetssalladen.  

Tips 2: När jag på 70-talet jobbade i Akademiska sjukhusets kök gjorde vi titt som tätt sillsallad (på inlagda rödbetor) till patientlunch. Och det var inte kring jul utan på sommaren! Jättebra sommarmat – klimatsmart, billig,  nyttig och samtidigt en mättande sallad (då med potatis i).

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Julsallad på färska rödbetor – sillsallad på nytt vis”

 1. CrimsonAnna Says:

  Är storleken enda skillnaden på cornichon och saltgurka? Har aldrig riktigt förstått.

 2. lottabrinck Says:

  Fransmännen tycker förstås att cornichons är överläsna saltgurkan i smak och konsistens. Lite skillnad i smak är det nog allt – saltgurkan är saltare och cornichon lite kryddigare men det som skiljer är storleken och konsistensen – saltgurkan är lite lösar.
  Ta vad du tytcker är godast och har hemma.
  God Jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: