Inte för sent för julsnaps

Nej, nej det är inte försent att krydda egen julsnaps. Visserligen blir den ofta bättre när den lagras – min snaps med Johannesört har stått röd och grann i svala, mörka källaren vid Fäbodtjärn och väntar nu på att få debutera på julaftonen..

Men som sagt var en pomeranssnaps hinner du fortfarande göra.  Helst i dag så den får några dagar på sig för att sätta smaken. Det här receptet är inspireat av Operakällarens Stenborgare. Mne smakar snarare som en riktigt torr Jägermesiester. 

Det här behövs till en stor flaska: 700 ml Brännvin special eller annan god vodka av hög kvalitet, 2 torkade pomeransskal, 1 msk hel anis, 1 msk hel fänkål, 1 msk hel koriander, 2 tsk honung, 5 cl (½ dl) rött portvin

  • Gör så här: Koka pomeransskalen några minuter i vatten tills den är mjuka. Skär/skrapa bort allt det vita på undersidan av skalet. Obs. viktigt annars blir snapsen bara besk.
  • Skäs skalet i grova strimlor.
  • Lägg pomeransskalen, , de övriga kryddorna och honungen i en stor glasburk med lock.
  • Häll på spriten och låt stå i 3-4 dagar.
  • Sila av spriten genom ett kaffefilter.
  • Smaka av med portvin.

Fler recept på julsnapsar hittar du här . Fast jag skulle inte använda grenar från köpejulgranen. Vete f-n vilka bekämpningsmedel som det utsats för i granodlingarna … Själva snapsbasen ”Pure Green® Organic Vodka” har jag inte provat…Men det låter trevligt med ekologisk vodka.

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “Inte för sent för julsnaps”

  1. Anders Says:

    Hur gör man en riktig stenborgare då? sökt efter det receptet länge, men svårt att få tag i…

  2. lottabrinck Says:

    Hallå, lite sent för julsnaps kanske men jag hittade detta på Stenborgare: http://minata.tripod.com/tea_opris.html

    Och den tycks ha varit lite sötare; kallas för likör, med socker, pomeransskal, anis och fänkål. Eller så var den tidens brännvin råare i smaken på grund av mer finkel. Detta var ju tiden innan absolut renat…

    Närmare än så kan jag inte komma. Vet nämligen att receptet är hemligt och bara en på Opris kan det…
    Kanske ska du använda mitt recept men utesluta koriander, honung och portvin men tillsätta socker. Jag skulle börja med en halv deciliter socker och smaka mig fram.

    Lycka till och hör gärna av dig, särskilt om det blev lyckat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: