Röding med skummande citronsås

Vi sparar på köttet så här inför jul och njuter istället av grönt och fisk. Något vi borde göra oftare. Igår svängde jag ihop en härlig syrlig citronssås till stekta rödingfiléer, mangold med vitlök och en tomatsallad med rödlök  och olivolja. Gott en kall vinterlördag men också bra fredagsmysmat.

Citronsåsen görs på grekiskt vis med ägg, citron och varm buljong. Superlätt men elegant, smör- och gräddfri och mycket läcker. Rödingen köper jag över disk och ber att få den filead (skinnet kvar) och skrovet vid sidan om. Det senare blir en bra bas i buljongen.

Det här behövs till 2 portioner: 1 stor röding (á 700-800 g hel), smör att steka i , salt, peppar. Buljong: skrovet från rödingen, 1 tärning fiskbuljong, 1 gul lök. Citronsås: 2 ägg, 1 citron (eko), 3-4 dl buljong

  • Gör så här: Koka buljongen. Lägg skrovet, löken i klyftor (skalet kvar om det är fint), smulad buljong, vatten så att det täcker. Koka under lock i 20 minuter, därefter 10 minuter utan lock = ett bra sätt att få ungefär 3-4 dl buljong.
  • Förbered tillbehören under tiden: Koka skalpotatis.
  • Skiva tomater, strö över finhackad rödlök och gott flingsalt – senare klipper du över basilika och ringlar över en god extra fin jungfruolja. 
  • Mangolden ca 300 g fryst (eller hel spenat): Fräs två skivade vitlöksklyftor + ½ röd lök i lite olja. Blanda i mangolden, strö över timjan och låt bara bli varmt. 
  • Dags för fisken: Hetta upp en rejäl klick smör (fisken tar inte upp något fett men smöret ger fin smak): Stek någon minut med köttsidan nedåt till vacker färg.
  • Sänk temparturen, vänd och stek klar med skinnsidan nedåt. Salta ocvh peppra. Fisken är klar när är bara en liten kärna är rå – Blir genomstekt av sin ”egen eftervärme”.
  • Dags för såsen: Skölj citronen. Riv skalet fint och pressa ut saften. Sila av buljongen det ska bli ungefär 3-4 dl. Blanda citron och buljong.
  • Vispa äggen till pösigt skumm i en rostfri kastrull. Vispa i den riktigt heta, nästan kokande buljongen och fortsätt att vispa. Värm på varm platta men bara tills såsen börjar stelna.
  • Så dags att njuta av stekt rödningfilé, kokt potatis, vitlöksmangold och generöst med den härliga och skummande citronsåsen.
  • Till fisken njöt vi en riktigt sval ekologisk chardonnay från Sicilien: Manifesto, 2009. Vinet klarade den syrliga citronsåsen excellent.

Ps. Tomatsalladen fick avsluta måltiden. Spanska ekologiska tomater är bästa klimat- och miljöalternativet när det gäller tomater så här års.  

Miljötips: Till er alla som är skeptiska inför odlad fisk. Svenskodlad röding är ofta ett bra alternativ. Den kan odlas i ”döda” vatten där näringsläckaget från odlingen gör att den naturliga fiskfaunan återupplivas. Odlad fisk kräver mindre foder per kilo än viltfångad fisk. Därmed inte sagt att odlad fisk alltid är bra. Det finns fortfrande många problem med fiskodling att lösa.

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: