Framtidens energi och gödsel är här

Den som kritiskt bevakar miljöområdet säger ofta till sig själv: ”Vad var det jag sa.” Tyvärr gäller det allra mest i fråga om nya rön om tidigare påstått ofarliga ämnen eller förtigna miljökatastrofer.

Idag utropar jag också detsamma, fast med glädje, när jag läser pressmeddelandet om biogas från SLU.  Få har pratat om biogas som en reell möjlighet att lösa en del av energifrågan sedan kärnkraftsomröstningen 1980.

Men nu finns det än en gång siffror som visar att biogas kan producera såväl värme, elenergi som fordonsgas och samtidigt ge gödsel av hög kvalitet. Vad som används i biogasmotorns rötningskammare är flytgödsel från kor, grisar men också foderrester och vallgrödor.

Fördelarna är många. Biogasen som bildas är koldioxidneutral. Metan- och ädelgaserna mister en mycket stor del av sin klimatförstörande effekt när gödseln rötas till biogas. I gödseln som bildas är kvävet mer lättingängligför växterna  än i den ursprungliga flytgödseln och därmed minskar behoven av energikrävande och ädelgasproducerande konstgödsel! Dessutom luktar gödseln bättre än den stinkande flytgödseln. Även det en miljöfråga.

Och inte heller är det dyrt – investeringen är betald på 10 år. Kan det bli bättre?

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: