Rödbetsbollar till jul

Behövs vegetariska alternativ på julbordet? Om inte annat för att vara lite klimatsmart är det förnuftigt att dryga ut det myckan köttte med grönsaksalternativ.

Sätt färg och smak på sojabiffarna med kokta rödbetor. Låt dem sedan få smak av julens kryddor ingefära, kryddnejlika, kryddpeppar och servera gärna med gräddfil (alt. tofu) smaksatt med riven pepparrot och kanske en driva kapris.

Den smarte gör dubbelsats – en till julbordet och en till dagens middag.

Det här behövs till 4 middagsportioner alt. 8 bufféportioner:  4 (3 dl rivna) kokta rödbetor, 4 dl (1.5 dl okokta) kokta sojabönor, 1 stor gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1-1.5 tsk örtsalt, 1 tsk malen ingefära, ½ tsk malen kryddnejlika, 1 krm kryddpeppar, 1 dl sojamjöl, ½-1 msk vinäger, flytande margarin eller rapsolja

  • Gör så här: Koka rödbetorna. Skala dem medan de fortfarande är varma.
  • Finhacka eller mosa de kokta bönorna med potatisstöt eller gaffel. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och finriv rödbetorna. Eller kör allt till mos i matberedare.
  • Blanda moset med salt, ingefära, nejlika och kryddpeppar. Rör till sist i sojamjölet.
  • Smaka av med vinäger. Det kan behövs mer kryddor! 
  • Forma till bollar.
  • Stek i flytande margarin eller olja. Stek på låg värme till vacker färg.
  • Styckfrys bollarna dvs lägg på en plastfolieklädd bricka och packa ihop dem i dubbla plastpåsar/burkar först när de är frysta.
  • Det är snyggt och gott att strö över kapris vid serveringen.

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: