Recept och tips till pepparkaksbaket

När ungarna var små bakade vi pepparkakor enligt ett gammalt (sedan flera upplagor utgånget, tyvärr) recept från Vår Kokbok. Degen är suveränt lättkavlad, okladdig, satsen är stor och eftersom degen innehåller mycket lite smör blir kakorna ganska billiga. Det är inte frågan om några tunna, knapriga pepparkakor med knäckig smak. Sådana där kakor som farmödrars urgamla recept  brukar ge…

För att ändå göra dem riktigt goda brukar jag dubbla mängden kryddor och dessutom lägga till några extra kryddor som malen pomerans,  koriander och ytterst lite kryddpeppar. I år blev det istället Tant Harriets , just från Vår Kokbok (vet ej om det finns i senaste upplagan). Det är helt okey men även där skulle jag ökat på kryddmängden ytterligare.

Här kommer mina bästa ”barnbakar pepparkakor”, Obs satsen är riktigt stor, det blir en 10 liters syltgryta full,  och jag har redan dubblat mängderna kryddor: 150 g smör, 2 dl mörk sirap, 5 dl socker, 2 msk vardera av kanel, ingefära, kryddnejlikor, 2tsk vardera av kardemumma, pomeranskal och koriander, 2 krm kryddnejlikor, 2 dl vatten 1 msk bikarbonat, 16-17 del vetemjöl

  • Gör så här: Rör rumsvarmt smör, sirap och socker till en slät smet.
  • Rör i kryddorna. Tillsätt vatten.
  • Blanda bikarbonat och den mindre mängden mjöl. Vänd ner i smeten.  Arbeta degen smidig.
  • Täck med plastfolie och lått vila minst 1 dygn i kylskåp. Degen klarar sig åtskilliga veckor i kylen så du behöver inte baka upp allt på en gång.
  • På bakdagen: låt dehen ligga framm en halvtimme ungefär.
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Knåda degen lätt. Kvala ut en mindre bit på mjölat bakbord. Känns den för kladdig arbeta in lite mer mjöl. Är den däremot för torr (brukar inte vara det), Arbeta in lite mer vatten.
  • Baka och lägg allteftersom figurerna blir klar på bakpappersklädda plåtar. Obs. plåtarna vår inte vara varma då blir pepparkakorna blåsiga.
  • Grädda i ca 5 minuter till vecker färg. Låt svalna på fat eller galler innan du plockar ihop kakorna i burkar.

 Tips 1: Låna grannens plåtar och grädda flera plåtar åt gången. det är lätt att en plåt eller två bränns om ni samtidigt kavlar, måttar ochgräddar pepparkakor.

Tips 2: Den här degen är utmärkt att baka pepparkakshus med. Arbeta då gärna in lite extra mjöl!

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: