Avokado- och apelsinsalsa med räkor – fredagsmys

Skär ihop en friskt salsa av apelsin, rödkök, lime som får hetta av chili och god mjuk smak av avokado. Servera salsan med grillade räkor. Gott, gärna rostat, surdegsbröd behövs också till. Den som vill ha en mättande och värmande måltid inleder med en lätt tomatsoppa.

Djupfrysta funkar räkor funkar här tycker. Välj extra strora räkor men skippa tropiska räkor även om de kallas för scampi. Ytterst sällan är den ”scampi” som säljs från vilda bestånd som inte hotas av utfiskning.

Det här behövs till 3-4 portioner: 3  apelsiner, 1 stor rödlök, 1 röd chilipepparfrukt, ½ tsk salt, ½ kruka basilika, 2 limefrukter, 2 avokado, 500 g stora oskalade räkor eller 12-16 kräftstjärtar, 2 msk olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta

  • Tina räkorna. Lägg dem i varmt vatten om du tagit dem direkt ur frysen och genast ska anrätta dem. Låt dem tina medan du gör salsan.
  • Skala apelsinerna. Skär i hinnfria klyftor och skär därefter i mindre bitar. Ta vara på all saft som bildas. Lägg i en skål och häll över saften.
  • Skala och finhacka rödlöken.
  • Skölj och finhacka chilin. Peta bort frön och mellanväggar om chilin är mycket stark men spar mellanväggarna och tillsätt dem senare om du vill ha riktigt het smak.
  • Finhacka basilikan.
  • Häll chilin, rödlöken och basilikan över apelsinerna. Strö över salt och pressa över lime. Låt stå svalt 1 timme.
  • Skala, finhacka och blanda ner avokado strax innan du grillar räkorna. Smaka av det kan behövas mer chili.
  • Skala räkorna. 
  • Blanda ihop olivolja och vitlök. Lägg räkorna i marianden så fort de är skalade. Blanda om.
  • Grilla räkorna hastigt i en grillpanna eller halstra i en vanlig stekpanna på mycket hög värme.
  • Lägg upp salsan på portionstallrikar. Lägg på räkorna och garnera med basilka och extra limeklyfta.
  • Och bröd till förstås.

Tips: Enkel och ändå smakrik tomatsoppa gör du av en burk (400 g) passerade tomater + 1 burk vatten, 1 dl röda linser (skölj noga först), en msk buljonggelé och en finhackad lök. Koka tills linser och lök är riktigt mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med ketchup, peppar, en anings kanel och ev. salt. Klipp över färsk basilika. Servera i tallrik med riven parmesanost.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: