Mindre biff och bil ger bättre fisk

Utsläppen av växthusgaser som CO2, metangas och ädelgas orsakar klimatförändringarna. Temparaturen höjs och här i norr ökar nederbörden. 

Nu har en doktorand i Umeå, Kristin Dahlgren visat att ökad nederbörd ökar antaket bakterier på bekostand av djurplankton. Mindre mängd och ”magrare” djurplankton innebär lägre halter av långkedjiga Omega 3 fettsyror i fodret till såväl odlade som vilda fiskar.

Skär ner på köttportionerna och välj djur som betat gräs, hö i första hand och inte kraftfoder från USA, Brasilien, Argentina.  Ungefär 70 % av svensk nötköttproduktion består av 18 månaders kalvar som till mycket stor del äter kraftfoder och inte omfattas av betestvång! 

Ställ bilen och åk kommunalt. Järn-och apostlahästarna dvs cykel och benen, använder vi också för sällan. Biffen och bilen är de största bovarna vad gäller utsläpp av växthusgaser. 

Ps. Fast så här kring jul när vi alla vill ha en ekologisk julskinka måste vi också vara beredda på att äta resten av den ekologiska grisen…Kravgrisen får ju dessutom beta utomhus och mesta fodret ska odlas på gården.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

3 svar to “Mindre biff och bil ger bättre fisk”

 1. Lena Says:

  Jag tycker väldigt mycket om kött men Falun har dåligt utbud av vettiga alternativ. Det är svårt att vara klimatsmart när många inte bryr sig i vad de köper för då hamnar inte de bra alternativen i köttdisken.

  Man blir tvungen att ta bilen för att åka ut på landet är jag rädd för.
  Klart man köper ekologisk skinka och med glädje äter upp resten av grisen. Skulle vilja prova att laga till kinder någon gång.

 2. Anna Says:

  JAg tror att en anledning till att folk är så rädda är för att de känner en blandning av maktlöshet och ”jag borde ändra hela min livsstil NU”. Jag som jobbar på ett försäkringsbolag möter ofta den kombinationen. Folk kan tänka sig att byta (eller överge som de flesta ser det som) sin livsstil så länge de vet att de inte förlorar något!

 3. lottabrinck Says:

  Jag tror jättemycket på budskapet: Gör en eller två dagar i veckan, eller varför inte varann, köttfri. Det är ju superenkelt och blir dessutom billigare.
  Och vilken kostideologi du än förespråkar så vet alla att vi ska äta mer grönt! De är i det gröna hälsan sitter. Mer vegetabiliskt ger bättre hälsa.

  Och vill man äta kött ska man välja vilt, lamm eller kravmärkt. Kyckling är också bra kliamtmässigt även om inte alla kycklingar har det för roligt – fast burhönsen har det mycket värre.

  Jag kan verkligen inte utbudet i Falun. Tre saker vet jag dock:
  1)Sveriges största kravproducent av grisar Forsagård, St Skedvi ligger ju nästgårds. De säljer dessutom till ICA i Säter och även till Änglamark, Kosnum (http://www.dt.se/nyheter/sater/article432983.ece).
  2) Konsum (coop) brukar alltid ha någon form av Kravmärkt kött. Kan lilla, lilla Konsum Nyhammar (mellan Botlänge och Ludvika) ha kravmärkt kött kan alla butiker ha det. Det gäller att vara bråkig och målmedveten konsument.
  3) Siljans chark med säte i Ickholmen och Mora har en uttalad filosofi att köpa kött från utegångsdjur om ej kravmärkta. De har förresten Sveriges bästa prinskorvar.

  Ikväll ska jag äta linsgryta med en korvsnutt (rest) från Baskien, krossade tomater, lök och morötter. Mums. Därefter sätter jag en pepparkaksdeg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: