Fäbodkaka eller mjuk pepparkaka

 

Baka en mjuk pepparkaka enligt Hembakningsrådets recept eller rör ihop en gammeldags fäbodkaka. Den senare innehåller varken ägg eller smör. Recepet har jag fått från Sonfjällets fäbod. Satsen blir stor men kakan går utmärkt att frysa in.

Egentligen ska fäbodkakan bakas på kärnmjölk dvs det som blir kvar när man kärnar smör. Bonusmat med andra ord. Tyvärr är kärnmjölk en delikatess som man inte längre kan köpa i butik – och som alla vänner av palt vet är den perfekta drycken. Jag brukar använda vassla från avrunnen yoghurt och dessutom gräddfil. Istället för vassla kan du ta mellan- eller lättmjölk. Fast själva färskostmassan och lingonsylt är jättegott att servera tillsammans med den färdiga kakan…

Det här behövs till en långpanna eller 2 sockerkaksformer (se ovan): 2 ½ dl vassla, 2 ½ dl gräddfil, 7 ½ dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl, 3 ½ dl socker, 1 msk bikarbonat, 1 msk vardera av nejlikor, kanel, ingefära, 1 ½ dl lingonsylt

  • Gör så här: Värm ugnen till 175 grader.
  • Smörj oxch bröa ugnens långpanna eller 2 sockerkasformar.
  • Blanda de torra ingredeinserna.
  • Blanda vassla och gräddfil. Rör ned i mjölblandningen. Vänd också ner lingonsylten.
  • Bred ut den ganska tjocka smeten i långpannan.
  • Grädda i den nedre delen av ugnen i 35-40 minuter tills kakan fått fin färg samt släppt i kanterna och känns torr. 
  • Servera mned en klick färskost (eller gräddfil) och lingonsylt   

Ps. Tänk på att kakan måste innehålla något surt ex. gräddfil och/eller lingonsylt annars fungerar inte bikarbonat som jäsmedel.

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: