Vintersallad med kålrabbi och apelsin

Försöker hitta på nya varianter på vintersallad. Vad kan man använda förutom vitkål och morot? Det är inget fel på dem men ibland blir åtminstone jag trött på dem.

Så vad blev det då till gårdagens färska fyllda pasta? Jo, en sallad med fänkål, rödlök, apelsin och kålrabbi. Den sistnämnda är en riktig hit tycker jag om man får tag på en apelsinstor knöl som är mjäll och mild i smaken. Kålrabbi är ingen rotfrukt men trots detta kalrar den lagring bra och njuts med fördel under vintern. Till er som jagar Vitamin-C kan jag också meddela att just kålrabbi till hör en av de allra bästa källorna av denna vitamin bland alla grönsaker!

Det här behövs till 3-4 portioner: 1 kålrabbi, ½ fänkålsstånd, 1 avokado, 1 mellanstor rödlök, 1 vitlöksklyfta, 1 apelsin,  något krm salt respektive chili flakes, pressad citron, färsk timjan

  • Gör så här: Skala och skär kålrabbi i knappt ½ centimeter tjocka strimlor. Skär bort roten på fånkålen och strimla den. Lägg i en skål.
  • Halvera och skeda avokodon över kålrabbi, fånkål.
  • Skala och finhacka löken och vitlöken. Strö över. 
  • Salta och strö över chilifalkes
  • Skär bort skalet, även den vita innan från apelsinen. Klyfta och klipp klyftorna i minder bitar. Håll dig över salladen så att allt saft tas tillvar.
  • Ställ gärna kallt en stund.
  • Vid serveringen: Pressa över lite citron och klipp gärna över lite färsk timjan. Rör om. 

Tips: Vill du piffa upp vitkålen: Blanda den finstrimlad kålen med hälften strimlad isbergssallad och en apelsin i bitar. Gärna desutom lite hackad rödlök.

Ps: Jag tycker oftast att sallad på fat är både vackrast och godast men ovanstående är en sallad som blir bäst i en glasskål.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: