Adventskaka med saffran

På söndag är det första advent ochallt fler tidningar fylls av julmat. Är det inte lite tidigt? Det är ju fortfarande november?

För er som liksom jag tycker att glögg är trevligare än gott och att det för tidigt för julbak kommer här en snabb adventskaka som också passar till kaffe. Du rör ihop och gräddar min adventskaka på en timme. Egentligen är det en månskenskaka spetsad med russin. Och nej jag har inte glömt bakpulver. Den här kakan höjer sig med hjälp av ägg och därmed slipper jag  bakpulvrets beska och kemiska bismak.     

Det här behövs till en kaka: 1 kuvert (0,5 g) saffran, 1 krm salt, 100 g smör, 3 ägg, 2½ dl socker, 2½ dl vetemjöl, 1 msk rivet citronskal, ca 15 sötmandlar, 4 msk russin. En springform (rund form med löstagbar botten) med diameter på ca 25 cm är perfekt att grädda.

  • Gör så här: Vär ugnen till 175 grader.  
  • Stöt saffran med salt. Tillsätt till det smälta smöret.
  • Smörj och mjöla formen.
  • Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt.
  • Vänd ner mjöl blandat med rivet citronskal samt smöret. Blanda försiktigt och häll i den smorda formen.
  • Placera formen mitt i ugnen. Sätt ”äggklockan” på 10 minuter.
  • Skålla mandeln under tiden: koka upp mandel i lite vatten, skölj i kallt vatten och kläm bort skalen. Dela mandeln i halvor.
  • När klockan ringer strör du mandel och russin över kakan.
  • Grädda i ytterligare 35-40 minuter tills kakan släpper formens kant.
  • Låt kakan stå och svalna i 5 minuter innan du befriar den från formen.   

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: