Farligt fett i kaffe?

Då och då sägs det att det finns farligt kolesterol i kaffe – bland annat finns den uppgiften i en av Hjärtlungfodens skrifter! Det är inte sant. Liksom alla andra vegetabiliska livsmedel saknar kaffe kolesterol.

Vad som däremot finns i kaffe och som det varnas stundtals för är en typ av farligt mättat fett som höjer framförallt det skadliga kolesterolet i blod. Hur viktigt detta är för hjärthälsan tvistar de lärde om.

Helt klart är att i bryggkaffe liksom även i snabbkaffe är detta farliga fett bortfiltrerat. Så är du rädd för kaffets fett avstå ifrån kokkaffe, pressokaffe, expresso och därmed från caffè latte, café au lait, cappuccino som görs på expressokaffe.

I den nya nordiska kosten (=medelhavsmat på svenska) som provades i Bollnäs fick därför inte deltagarna dricka annat än brygg- och snabbkaffe. Samtidigt finns studier som visar att just kokkaffe skyddar bäst mot bröstcancer…Så vad ska man tro?

Använd huvudet och miniräknaren: Det handlar om mycket små mängder fett, ungefär 12 % av kaffebönan består av fett och till en kopp kaffe (1½ dl) går det åt cirka 6-8 g kaffepulver. Summan blir knappt 1 g fett per kopp ofilterat kaffe . Då ger nog barristamjölken i latten eller skvätten grädde i kokkaffet mer fett.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: