Kycklingsoppa – bonusmat

Nu firas ”ta hand om maten” veckan meddelar Lantmännen. Bra intitativ.  

Här kommer ett bidrag. Vem har inte då och då en rest av lite kyckling? Koka en riktigt matig soppa på några kycklingbitar. Efter några dagar i Baskien inser jag att utan en näve bönor, kikärter eller linser blir det ingen riktig soppa.

 Är du vegetarian kan du förstås istäälet för kyckling ta lite quorn, några strimlor tofu eller varför inte svamp.

Det här behövs till 4 portioner: 1-2 kycklingbröst (eller 2-3 dl kycklingkött i bitar), 1 lite purjolök, 2 msk oliv- eller rapsolja, 1 tärning grönsaksbuljong elller buljonggele,  1 stånd broccoli eller 200 g djupfrysta broccolibuketter, 1 burk (400 g) kidneybönor eller 4 dl hemkokta bönor, 1 tsk rosmarin, salt, peppar

  •  Gör så här: Skölj kycklingen i kallt vatten. Skär den i tunna strimlor (om den är rå).
  • Snitta purjolöken längs med och skölj bort all sand som kan finnas i bladen. Skär i ringar. Skölj och skär broccolin i små buketter och stammen i tunna ringar. 
  • Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs purjolöken och broccolin lätt utan att de tar färg.
  • Häll på 5 dl vatten. Smula i buljongtärningen. Koka upp och lägg i kycklingen, om den är rå om. Låt koka i 2 minuter ungefär. Om mycklingen redan är kokt gå snabbt till nästa punkt.
  • Tillsätt  bönor och rosmarin. Späd med mer vatten om det behövs. (Lägg i den kokta kycklingen).
  • Koka upp och låt sjuda någon minut.Smaka av med salt och peppar.
  • Ät soppan med bröd och avsluta med färsk frukt.

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: