Koka sås på basiska

Såg ett fanastiskt matlagningsprogram på baskisk teve igår kväll. Tack och lov var det på spanska. Inte självklart så här i Baskiens Toledo – Oñati sägs vara för Baskien vad Toledo är för Kastillien en välbevarad historisk miljö – och i Oñati pratar 80 % baskiska. Språket som ingen vet varifrån det kommer och om det är släkt med något annat språk. Vanligtvis står alla ort- och gatunamn både på spanska och baskiska i provinsen men här nöjar man sig med det baskiska.

Nåväl innan jag avslutar denna långa utvikning vill jag bara säga att om ni kommer till Baskien: Åk till Oñati! Om inte annat för dess fanatastiska turistbyrå. Slår vad om att ingen som läser dessa rader har varit här. Åter till matlagningsprpgrammet som visade en uppsjö av baskiska specialiter bl.a. gjordes en kryddad digestivio av brännässla, kanel och några kaffebönor, för färgens skull. Dekoten fick dra i sprit i 6 månader… Men det häftigaste var trots allt receptet på sås av bläckfisk bläck.

Rejält med lök och någon klyfta vitlök fick puttra i olja tills de var helt genomskinliga. Passerade tomater tillsattes liksom någon matsked tomatpuré, vitt vin, konjak och en aning fiskbuljong. Allt kokades ihop, smakades av med salt, peppar. Tillsist rördes några pungar, eller heter det säckar, med bläckfiskbläck och den gyllenröda såsen övergick till svartast svart. Påminner om svartsoppa minus pepparkakskryddor. 

Tidigare under dagen hade jag ätit sås a la Baskien både till lunch och middag: Till lunchen serverades en sås på morot, lök och kålrabbi till en ganska ordinär purjolökspaj. Lite udda kan tyckas men i en matkultur där doppandet av bröd i sås är själva måltidens essens är en lätt och passerad rotfruktsås till paj självklar. 

På kvällen blev den en liknande sås fast denna gång av förutom massor av lök som puttrat i olja, en enda klyfta vitlök av tomat. Tomaterna liksom rostad grön paprika tillsattes och allt mixades ihop till en slät orange sås som hälldes över pocherad bacalaho. Mums. 

Dessa gräddfria grönsaksåser är bara några av alla matminnen som jag tar med mig från Oñati och Baskiens gröna dalar…

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

3 svar to “Koka sås på basiska”

 1. momaskitchen Says:

  Hej Lotta, AlmaMater kan inte längre kommentera på din sida, kanske hon hamnar i skräpposten? I så fall tror jag hon önskar att bli uppfiskad 🙂
  Mvh
  Moma

 2. Lena Says:

  Testa bara om jag kan kommentera nu. Om kommentaren, mot förmodan, blir godkänd kan du ju ta bort den så skriver jag något vettigt sedan. 🙂

 3. lottabrinck Says:

  Varsegod och skriv något riktigt vettigt, som du brukar göra.
  Vi syns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: