Rapport från matmässan i Älvsjö

Det goda köket – Stockholmsmässans matmässa i Älvsjö är som vanligt oerhört väl besökt. Den enda mässa som måste stoppa intaget av gäster stundtals. Vi blir förmånga! Snacka om intresse för mat och, ja förstås dryck. Alkoholen brer ut sig som vanligt.

Men varför blir det oftast bara söt sylt och fet festost när svenskar småskaligt ska förädla sina lokala råvaror. Varför har vi inte ett mathantverk som också förädlar våra råvaror till livsmedel som passar var dag! Först då kan vi snacka om att Sverige blir ett riktigt matland du jordbruksministern. Jag saknar heta blåbär typ Ajvar relish och äppelchutney som inte är sötad utan bara het och kryddig. Och vad är det för fel på ”vanlig” smakrik hårdost med normal fetthalt och utan antibiotika (natamycin) som stortillverkarna tror att de behöver, salladsost (”fetatyp” av komjölk) och härliga syrade mjölkprodukter som passar till sås och frukost? Bohuslänsk äggost är ju inte från början en efterrätt utan hör till huvudrätten.   

Kanske ska vi lära oss av Finland – där man förädlar sina råvaror tiull hälsoprodukter och inte har plockare bundna av slavkontrakt via diffusa utländska bemanningsföretag.

Slut på gnället: Mycket intressant coh positivt hittade jag också. Eller vad sägs om:

  • Tångbröd från Grebbestad. Tunt, tunt hårt bröd bakat av fingeralger, fiskade utanför Island. Supergott och med bra proteinkvalitet och massor med mineraler, spårämnen särskilt jod men också en del vitaminer som A och E. Det är framförallt den härliga umamismaken som kittlar.
  • Kallpressad äppelmust i 3 liters bag in box från Öspab, Östra Sönnarslöv (Sydöstra Skåne för alla icks skåningar). Fräsch, syrlig och gjord på svensk frukt. En box håller öppnad i kylskåp i 4 veckor trots avsaknaden av konserveringsmedel. Juicen finns även på flaska.      
  • Förhoppningsvis kan också efter nyår köpa svenska kokta bruna bönor i form av salladsbönor dvs utan sirap och ättika. Det handlar om ölänska bönor och företaget som är på gång är Borgens. Hurra, hoppas ni går i mål och lycka till!
  • Intressant är Scandinvian Silver Eel. Det handlar om ett kooperativ i Helsingborg som göder upp ålyngel s.k. glasål fångade på sig väg från Sargassohavet. De göds tills de väger 1,5 kilo och är lämpliga att äta. Meningen är också att vissa yngeln ska sättas ut, vandra upp i floder och våtmarker när det blivit så stora att de klarar av de ökade kraven som miljöföroreningarna inneburit. Om detta är ett lovärt och bra projekt kan jag inte bedömma. Här känner jag att min kunskap inte räcker till. Men visst är det intressant. Hör gärna av er ni som kan detta och säg vad ni tycker. 
  • Sedan det förstås en massa god mat och läckra viner. Själv fastnade jag för en ekologisk och gräsgrön olivolja – Authentikon från Kranidi dvs från min favoritdel av Grekland,  Peleponessos. En riktig mojito med precis lagom mycket färsk mynta fick jag mig också till livs.
Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: