Nyhet: Smaksatt grädde

Senaste nytt på mejeridiskarna är smaksatt vispgrädde från Arla.

Choklad och jordgubb är smakerna. Fetthalten är 27 %, tillsatta sockermängden är 6-12 %, 300-320 kcal per 100 g dvs. ungefär 200 kcal per port.

Inga färgämnen men en hel del konsistensgivare (E-nummer skriver ingen med självaktning ut numera)  – det krävs ju för att grädden inte ska skära eller skikta sig när den står. Och lång är hållbarheten, 4 veckor. Det är bra, så man inte ”tvingas” äta upp grädden fast man egentligen inte vill…

Av 2,5 dl för cirka priset 16 kronor blir det 4 dl lättvispat fluff som räcker till 4-5 portioner i form av tillbehör.

Smaken då? Tyvärr måste hälsomänniskan i mig säga: Jättegott, förödande gott… Maränger, bananer och chokladvisp eller jordgubbsvisp till pannkakor. Givetvis kan du blanda din egen smaksatta grädde men detta är enklare och lätt att ha på lut.

Men innan ni lapar i er denna nya gräddsort betänk att svenskens gräddkonsumention per år har stigit från 5,6 kg 1960 till 9,6 år 2008 (8,5 kg år 1990). Och det är den tjocka grädden som ökar, eller rättare har fördubblats… Säger det inte för att ge dåligt samvete men man ska veta att det är svårt att göra självständiga val, särskilt om de är nyttiga.

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: