Bamba och skolkök – skilda världar

Ser att vetenskapsrådet har gett pengar till hem- och konsumentkunskap. Det är ju bra att lära ungarna laga mat, påvisa kopplingen mellan mat, näring och hälsa, ge tips för hur man planerar inköp av maten osv. Vad jag däremot inte förstår är uppgiften att planera en lägenhet utifrån en IKEA katalog  (smygreklam). Den uppgiften hör hemma på matten, möjligen, räkna priser och få pengarna att räcka. Jättebra att lära sig sortera tvätt men onödigt att som 15 åring veta vilka kriterar som är viktiga när man köper en bra tvättmaskin! (det är sant finns i en lärobok i hemkunskap) Och varför trumma in vad som gäller för krediter, avbetalning, konsumentköplagen osv. Det räcker med att spara kvitton i högstadiet. Resten hör till gymnasiet.  Högstadieeleverna får ju inte ens teckna ett mobilabonnemang!

Jag tycker att det ökade anslaget till hemkunskapen skulle kopplas till ett krav på samarbete med skolrestaurangen! Två instutioner vars uppgift är att ge eleverna bra matvanor och upptäckta ny god mat lever i skilda världar. Två storheter som inte samarbetar och på vissa ställen överhuvudtaget inte pratar med varandra.  

Jag har haft många kurser för personalen i skolrestauranger om mat och miljö, klimatsmart mat osv. En enda gång har dessa kurser haft deltagare också från hemkunskapen. Det var i DalsEd. Där även skolsköterskan var med. Toppen!  Många gånger har hemskunskapen varit inbjuden…

Varför får man inte praktisera i skolrestaurangen som en del av hemskunskapsutbildningen? Varför används inte maten på skolrestaurangen som exempel på bra matordning (om det är det, annars hur det skulle kunna se ut)? Varför ingår det inte i bambapersonalens arbete att informera på hemskunskapen?

Hallå, ursäkta besök verkligheten någon gång! Kolla in vilka resurser som finns på plats. Maten är kanske inte alltid så bra på skolrestaurangen men varför inte bry sig om det då?

Börja med att prata svinn med varandra och med eleverna. Hur kommer det sig att svinnet alltid är störst när den populärste maten serveras? Varför är det inte nyttigt att dricka 4 glas mjölk till maten? Det finns mycket att nysta i.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: