Matsvinn och mattebrist i DN

Läser en utmärkt artikel i Dn om matsvinnet i skolorna. Tidningen har granskat hur stort matsvinnet är i ett antal skolor. Mycket intressant som sagt var. Matsvinnet själ resurser som skulle kunna användas till ekologiska råvaror eller helt enkelt bättre råvaror eller måltidsmiljö.

I Kiruna, som jag besökte igår, har man tagit bort brickorna så att inte eleverna kan rada upp sex, sju glas med mjölk och som kostchefen Marianne Schröder Mågård (inte Maagaard som det står i DN) säger i artiklen: går inte att lassa pannkaksberg stora som Kebnekaise med rinnande sylt ner på en tallrik. Matsvinnet minskade med 40 %!

Men hur står det egentligen till med mattekunskaperna på DN. I papperstidningen finns redovisade  man i en separat ruta hur mycket mat skolorna i Göteborg, Kiruna, Halmstad, Knivsta och Tyresö slänger.  Kunde varit intressant det också men hur kan man jämföra? När uppgiften från Göteborg  anger hur stor kostnaden är medan Kiruna redovisar antal ton och nu kommer det som tyder på bristande ”mattekunskaper” – övrigas mängd anges i kilo! Vet man inte att Tyresös 33 010 kilo är (avrundat) det samma som 33 ton! Eller? Kilo kan kanske verka mindre än ton för den osäkre. Det är därför som det är viktigt att siffror ska anges så de vägleder och inte förvillar.

Här kommer den samlade listan i ton räknat

  • Halmstad: 53 ton (52 873 kg)
  • Knivsta: 12 ton  (11 534)
  • Tyresö: 33 ton (33 010)

Sedan är kanske inte just dessa siffror som är mest intressanta. Det intressanta är väl hur stort svinnet är per portion i de aktuella skolorna? Det står ingenstans i artikeln. Totalt  kostar matsvinnet i Sveriges skolor 77 öre per portion och det motsvarar 10,5 % av maten, detta står dock.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Matsvinn och mattebrist i DN”

  1. Gela Says:

    I skolan mina barn går i så väger de spillet om jag ej uppfattat det fel och om eleverna varit duktiga och ej kastat så mycket mat. Utan ätit upp det de tagit så belönas de med mysmellis. Mina barn älskar det!!! /Gela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: